NACRTAN JE PRE 8.000 GODINA: Najstariji urbanistički plan na svetu nastao je kod Trstenika - na zrnu pšenice! (FOTO)

S.Babović

18. 11. 2022. u 19:25

NAJSTARIJI urbanistički plan na svetu, koji datira od pre 8.000 godina, pronađen je na lokalitetu kod brda Mali Blagotin, 26 kilometara od Trstenika. Plan je precizno ugraviran na zrnu pšenice!

НАЦРТАН ЈЕ ПРЕ 8.000 ГОДИНА: Најстарији урбанистички план на свету настао је код Трстеника - на зрну пшенице! (ФОТО)

Foto:Muzejska zbirka Trstenik

Za ovo otkriće zasluge nosi čuveni srpski arheolog dr Svetozar Stanković (1948-1996).

- Samo nekoliko sati pre nego što sam slučajno pronašao to zrno pšenice, svoje crtače zamolio sam da urade kroki - prikaz celog naselja i svetilišta Blagotin – ispričao je svojevremeno dr Svetozar Stanković. - Dogodilo se da na malenoj žitarici jasno vidim urezan isti prikaz! Imao je osnove hrama i druge objekte.

Dr Stanković je bio ubeđen da je reč o najstarijem urbanističkom planu na svetu, pozivajući se na činjenicu da je do tada za najstariji važio plan Ura (Mesopotamija), čija se starina procenjivala na oko šest hiljada godina. Datost blagotinskog zrna pomerila je ovu granicu za dve hiljade godina!

Blagotin su osnovali pripadnici starčevačke kulture, odnosno njene najstarije faze-protostarčevo, krajem VII i početkom VI milenijuma p.n.e. Jedinstveno stambeno, planski uređeno, ekonomsko naselje sa ulicama i hramom na centralnom trgu, imao je i religijski centar. Veruje se da je u naselju živelo oko 100 porodica, pre svega poljoprivrednika.

Stručnjaci su na arheološkom lokalitetu našli i neverovatnih 16.000 fragmenata keramike, figure, manje boginje, glinene modele zrna pšenica, koja ukazuju da je blagotinski ratar verovao da su ona božanskog porekla. Otkrili su i sedam poluzemunica oko trga, gde je posebno svetilište sa Boginjom plodnosti i Boginjom zemljom.

Na osnovu iskopanih statičnih delova žrvnjeva, zaključeno je da su Blagotinci pravili brašno. Sva ta otkrića iz 90 – ih godina ukazivala su na prvu proizvodnju hleba na svetu. Vredno nalazište sačuvali su dobrim delom autori dokumentarne serije „Blagotin, grad dobrih ljudi“ (1993.). U Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta organizovali su pre nekoliko godina i stručne radionice o blagotinskoj "tehnologiji" pečenja hleba.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a