KLELI SE U CIK, A SAD GA KUNU: Lideri opozicije u Srpskoj se ne mire sa utvrđenim rezultatima izbora u BiH

N. Bunić

29. 10. 2022. u 07:30

OPOZICIJA u Srpskoj, koja je sve nade polagala u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, nakon utvrđivanja rezultata na proteklim Opštim izborima i proglašenja Milorada Dodika, lidera SNSD za pobednika i predsednika Republike Srpske, sada baca drvlje i kamenje na tu instituciju!

КЛЕЛИ СЕ У ЦИК, А САД ГА КУНУ: Лидери опозиције у Српској се не мире са утврђеним резултатима избора у БиХ

Jelena Trivić, Foto SRNA

Dan nakon objavljivanja rezultata CIK-a lider SNSD je rekao da će Srpska vrlo brzo formirati vlast, a za BiH se ne zna.

- Čim se potvrde mandati na formiranje vlasti neće čekati dugo. Nova vlada Srpske biće formirana veoma brzo, a Narodna skupština odmah nakon inauguracije. Mislim da neće proći više od mesec dana i da ćemo imati Vladu i NS RS - poručio je Dodik.

Dok Dodik govori o budućim planovima, lideri opozicije ne mire se sa utvrđenim rezultatima izbora. Predsednik PDP-a, Branislav Borenović najavio je žalbu na odluku CIK BiH o potvrđivanju i objavljivanju rezultata za predsednika Srpske.

- Naravno, nećemo odustati, nastavićemo borbu za fer i zakonite izbore svim pravnim i demokratskim sredstvima. Nakon što je sam CIK na sednici naveo brojne neregularnosti i kršenja izbornog zakona, doneti ovakvu odluku je zatvaranje očiju pred očiglednom izbornom krađom - rekao je Borenović.

Branislav Borenović, Foto RTRS

I Trivićeva je poručila da ne prihvata rezultate CIK-a za predsednika Srpske. Ona tvrdi da su izborni rezultati "tačan zbir netačnih podataka" i da je očigledno da je Centralna izborna komisija BiH podlegla pritiscima.

Takođe, lider SDS-a Mirko Šarović, koji je bio kandidat za srpskog člana Predsedništva, i koji je s druge strane priznao ubedljiv poraz, poručio je da se ne miri sa rezultatima CIK-a za predsednika Srpske.

Milorad Dodik, Foto "Tviter"

Iako je CIK potvrdio rezultate koji su bili poznati i dan nakon izbora, burna i konfuzna sednica CIK-a potvrdila je da ova organizacija gubi kredibilitet u BiH.

- Sva ova drama od izbora naovamo je pokazatelj ozbiljnog problema koji postoji u toj instituciji. Previše kontradiktornih informacija, grešaka u računanju, u radu. Konačno je saga završena i potvrđeno je ono što je bilo jasno već nakon preliminarnih rezultata od 3. oktobra - kazao je politikolog Vojislav Savić za "Novosti".

Prebrojavanje glasova, Foto CIK BiH

ČESTITKA PREDSEDNIKA VUČIĆA

POBEDU na izborima lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čestitali su brojni zvaničnici, ali i srpski intelektualci i umetnici, a prvi je čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Primite iskrene čestitke povodom izbora za predsednika Republike Srpske i najbolje želje za uspeh na odgovornoj dužnosti. Uveren sam da ćete se sa svojim političkim iskustvom odgovorno nositi sa različitim izazovima današnjice, čuvajući ujedno mir i stabilnost u BiH - istakao je Vučić, dodavši da Dodik uvek može da računa na iskreno prijateljstvo Srbije.

Ranije su Dodiku čestitku uputili mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

IMAO JE SAMO TRI GODINE, SVAKI DAN GLEDAM NJEGOVE SLIKE Žika kroz suze o smrti sina - Ipak sam zahvalan Bogu