"BIH NEĆE UĆI U EU NI ZA 60 GODINA": Dodik ocenio sastanak sa Ursulom fon der Lajen

Novosti onlajn

28. 10. 2022. u 13:23

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je BiH trebalo da dobije pregovarački status, te da u ovakvoj situaciji neće ući u EU možda ni za 60 godina.

БИХ НЕЋЕ УЋИ У ЕУ НИ ЗА 60 ГОДИНА: Додик оценио састанак са Урсулом фон дер Лајен

Foto: Tanjug

Članovi Predsedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Ona boravi u BiH u okviru posete Zapadnom Balkanu, a u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se BiH dodeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u EU.

Dodik je istakao da je u razgovoru sa Fon der Lajenovom naglasio da je kandidatski status za BiH malo, te da bi trebalo da dobije pregovarački status i da on jedino ima smisla.

On je dodao da se slaže da treba ići evropskim putem, ali da je evidentno da i Evropa ima sve više problema.

- Nije korektno da se nama prosipa priča o kandidatskom statusu, a zadržava se kancelarija OHR-a i strane sudije Ustavnog suda BiH. Zato to treba primiti sa dosta rezerve - rekao je Dodik i dodao da sve to shvata kao „neku vrstu podvale u kojoj se zadržava nelegitimni Kristijan Šmit i strane sudije“.

Dodik je poručio da je Srpska spremna da radi po Ustavu BiH.

Ponovio je da je Predsedništvo BiH rupa koja ne može da da saglasnost za pokretanje značajne investicije u Republici Srpskoj, da Banjaluka dobije gas i rešava pitanje energetike.

Foto: V.Tripić

 

Dodik je Fon der Lajenovoj rekao da sudije Ustavnog suda BiH treba da odu i da je Šmit nelegalan i da ne može da donosi odluke.

- Sad smo videli da 10 partija iz Federacije BiH traži da se ujednači status Doma naroda u FBiH i Veće naroda u Republici Srpskoj. To je neuporedivo. Dom naroda je dejtonska kategorija i postoji u Ustavu BiH, a Veće naroda ne postoji. Kako mi da prihvatimo odluku čoveka koji nije legitiman - rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je konstatovao da se u BiH 20 godina ponavlja „ništavilo“ i ponovio je da ukoliko Ustav BiH ne bude vraćen „na scenu“, Republika Srpska to neće podržati.

Dodik je posle sastanka sa Fon der Lajenovom kazao da je na sednici Predsedništva BiH predlagao da se Kristijan Šmit proglasi nepoželjnom osobom u BiH, ali da su to odbila druga dva člana Predsedništva.

- To dovoljno govori o njihovom licemerju jer jedno govore u javnosti - da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedopustivo, a neće da prihvate moj predlog - rekao je Dodik nakon sastanka sa Fon der Lajenovom i sednice Predsedništva BiH.

Dodik je naveo da je odbijen i njegov predlog da BiH pristupi „Otvorenom Balkanu“, kao i da se prihvati izgradnja gasovoda kako bi BiH imala uredno snabdevanje gasom.

- Predsedništvo je „crna rupa“, a ne institucija koja odlučuje - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)