SLEDI PAD CENA GORIVA: Komisija konačno usaglasila tekst Zakona o akcizama BiH

S. M.

18. 09. 2022. u 18:20

KOMISIJA za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza je na sednici u Sarajevu jednoglasno usaglasila tekst zakona kojim je predviđeno da se akcize na gorivo smanje 50 feninga u trajanju od pola godine, uz mogućnost da taj rok bude produžen još tri meseca.

СЛЕДИ ПАД ЦЕНА ГОРИВА: Комисија коначно усагласила текст Закона о акцизама БиХ

Foto D. Pozderović

Sada sledi održavanje sednica oba doma Parlamenta BiH da potvrde tu odluku i gorivo u BiH biće jeftinije za 50 feninga po litru. U BiH sada dizel košta 3,1 KM, a benzin 2,9 KM.

Polovinom ove godine Predstavnički dom i Dom naroda usvojili su ukidanje akciza na gorivo u različitim verzijama, ali Komisija je trebala usaglasiti stavove iz Parlamenta BiH.

Član Komisije za usaglašavanje Saša Magazinović rekao je da su usaglašavali različite stavove dva doma i jednoglasno usvojili da pojeftinjenje goriva ide na šest meseci plus tri meseca, a ne samo 30 dana kako je predložio Dom naroda.

POZIV

LIDER PDP Branislav Borenović pozvao je predsedavajuće oba doma Parlamenta BiH da odmah zakažu sednice kako bi se usvojio predlog odluke o ukidanju akciza na naftne derivate na šest meseci, sa mogućnošću produženja na još tri. Ovo je, kaže, važna odluka i treba da bude pod hitno usvojena.

Magazinović je dodao da je sednicu obeležio nedolazak članova Komisije iz SNSD od kojih je jedan član opravdao odsustvo, a drugi, iako je najavio da će doći, nije došao iz "verovatno političkih razloga", ali to Komisiju nije omelo u radu.

On je naveo da sada sledi zakazivanje sednica i Predstavničkog i Doma naroda koji će, kako se nada, potvrditi ovu odluku.

- To što je izborna kampanja ne znači da život treba stati i očekujem da će predsedavajući domova sazvati sednicu, a ako to ne urade, uradićemo to sami - istakao je Magazinović.

Predstavnički dom BiH je još u martu izglasao ukidanje akciza na šest meseci kojim je bilo predviđeno da potom Savet ministara može svojom odlukom da produži za dodatna tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!