U OPASNOSTI DVE EVROPSKE DRŽAVE: Profesor Srđa Trifković o velikoj krizi koja preti zbog podleganja američkom pritisku (VIDEO)

Novosti online

15. 09. 2022. u 19:00 >> 17:20

ISTORIČAR i publicista Srđa Trifković izjavio je da je Nemačka najviše pogođena u pogledu energetske krize izazvane uvođenjem sankcija Rusiji.

У ОПАСНОСТИ ДВЕ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ: Професор Срђа Трифковић о великој кризи која прети због подлегања америчком притиску (ВИДЕО)

Foto: EPA/Printskrin/Ilustracija

- U ubedljivo najgorem položaju su Nemci gde imamo duplirane efekte podleganja američkom pritisku za iracionalnim sankcijama Rusiji. Rusija je prekinula snabdevanje čak i onim Severnim tokom 1, zbog neservisiranja opreme za koje oni optužuju Simens koji je delove poslao u Kanadu, a koje je ona zadržala zbog sankcija. Takođe, u vrlo teškoj situaciji je i Italija - rekao je Srđa Trifković.

Profesor navodi da je popunjenost rezervi gasa dostigla 80 odsto, a mnogo toga dolazi po trostruko većoj ceni nego pre godinu dana. Očekuje da će Evropa "pregurati" sledeću zimu, ali je problem šta će biti dugoročno.

- Dugoročno gledano, ukoliko se potpuno prekine snabdevanje energenata iz Rusije, stanje na evropskom tržištu će biti zaista takvo da će odvesti ekonomije ključnih industrijskih sila Evrope (a, to su Nemačka i Italija) u duboku recesiju - upozorava Srđa Trifković.

Sa sadašnjim stanjem energije čitav niz grana koje koriste mnogo električne energije i gasa biće u stanju hronične krize, konstatovao je profesor za jutarnji program Hepi TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu