STUDENTI SU NAJVEĆI USPEH: Tri decenije rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

M. REGOJE

19. 09. 2022. u 07:13

UNIVERZITET u Istočnom Sarajevu pre tri decenije osnovali su podvižnici, vizionari, a rezultati koje je univerzitet ostvario za ovo vreme impresivni su, izjavio je rektor Milan Kulić, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja, 30 godina od osnivanja.

СТУДЕНТИ СУ НАЈВЕЋИ УСПЕХ: Три деценије рада Универзитета у Источном Сарајеву

Foto: M. Regoje

Prema njegovim rečima, to su bili ljudi koji su imali viziju da stvore Republiku Srpsku, znajući da se uporedo s tim moraju boriti i protiv neznanja, jer bi to u budućnosti moglo da ugrozi i njen opstanak i prosperitet.

- Upravo iz tog razloga je i stvoren ovaj univerzitet, ali i zbog strateški važne uloge da zadrži stanovništvo, pre svega mlade, na ovom području - naglasio je Kulić.

Kulić je rekao da su najveći uspeh i bogatstvo ovog univerziteta studenti, oko 45.000 do sada upisanih, od kojih je oko 21.000 njih diplomiralo, ističući da su mnogi od njih postali važne ličnosti u akademskom, društveno-političkom i kulturnom životu Srpske i sveta.

Kulić je rekao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu postao član Asocijacije evropskih univerziteta još 2004, dodajući da je posebna pažnja posvećena upravo međunarodnoj saradnji. 

-Postigli smo odlične rezultate, ali moramo postaviti nove ciljeve, a to je stalno napredovanje u naučnoistraživačkom i umetničkom radu - rekao je Kulić.

Prof. dr Jelena Krunić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na ovom univerzitetu, istakla je da je kao student generacije dobila zaposlenje na Stomatološkom fakultetu u Foči.

Veliko interesovanje za medicinu

GOVOREĆI o upisu studenata, Kulić je rekao da je završen drugi upisni rok i da su zadovoljni brojem upisanih, jer je do sada upisano 980 studenata na prvi studijski ciklus, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Kulić je istakao da za Medicinski fakultet i dalje vlada veliko interesovanje, zatim Tehnološki fakultet u Zvorniku, Poljoprivredni i Elektrotehnički u Istočnom Novom Sarajevu, Psihologiju i Kineski jezik na Filozofskom fakultetu na Palama, kao i Saobraćajni fakultet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)