ZABORAVLJENI U ČETIRI ZIDA: Udruženje "Sveti Sava" pokreće akciju pomoći za porodicu Lopatić iz okoline Pala

M. REGOJE

05. 07. 2022. u 07:24

PRAVOSLAVNO humanitarno udruženje "Sveti Sava" pokreće akciju pomoći za porodicu Lopatić iz Han Dervente. O teškoj životnoj priči i surovosti života koja je pala na leđa Srete Lopatića i njegove majke Nade "Novosti" su već pisale.

ЗАБОРАВЉЕНИ У ЧЕТИРИ ЗИДА: Удружење Свети Сава покреће акцију помоћи за породицу Лопатић из околине Пала

Porodica Lopatić, Foto M. Regoje

Porodicu poginulog borca Vojske RS Petra Lopatića, koji je stradao 4. juna 1992. na Žepi u odbrani otadžbine, prati teška sudbina te, kao stopostotni invalidi, život provode u invalidskim kolicima, u svojoj kući u okolini Pala.

Nada boluje od artritisa, a u poslednje četiri godine je prikovana za invalidska kolica i jako teško se kreće po kući u kojoj živi sa sinom Sretom, koji ima 42 godine, a u trećem razredu srednje škole je doživeo nesreću, kada je povredio kičmu i od tada se teško kretao, a poslednjih nekoliko godina se nalazi u kolicima.

Nada i Sreto nisu u mogućnosti da napuste svoju kuću zbog fizičkih barijera.

- Njihova svakodnevnica je svedena na život u kući, a izlazak i na terasu zahteva pomoć druge osobe - navode iz udruženja.

Kuća porodice Lopatić iz Pala, Foto M. Regoje

Cilj akcije jeste da se prikupe sredstva za izgradnju lifta i uređenje dvorišta kako bi Sreto ostvario najveću želju, da u dvorištu kuće popije kafu.

Porodica Lopatić ističe da im je jedina pomoć ćerka i sestra, koja najviše pomaže u svemu, dolazi svako veče da im spremi hranu, unese suva drva, presvlači.

- Voleli bismo da nam se olakša kretanje, kako bismo mogli da nesmetano kolicima idemo do kupatila - kaže Nada.

Zbog visokog i uskog stepeništa na ulazu u njihovu kuću i vrlo strmog prilaznog puta, na koji se penje direktno sa magistralnog puta Pale-Sarajevo, normalan izlazak van kuće u prirodu je nemoguć.

Nada i Sreto imaju po svega 247 KM novčanih primanja, koji moraju podeliti za lekove, ogrev, komunalije i hranu.

POMOĆ

UPLATE mogu da se izvrše na broj žiro računa udruženja 554 03 00000000 988, Naša banka, a narednih dana biće postavljene i kutije u ugostiteljskim objektima i trgovinskim radnjama u Palama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju