MLINARIMA SKUPO 82 FENINGA: Iz Bijeljine upućen poziv premijeru i ministrima na hitan sastanak zbog usaglašavanja cene pšenice

V. Mitrić

30. 06. 2022. u 09:51

NAKON što predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda, mlinari i poljoprivrednici, ni posle drugog sastanka nisu uspeli da se dogovore o otkupnoj ceni pšenice, Gradska uprava Bijeljina uputila je predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu poziv za hitan sastanak, zbog rešavanja tog problema.

МЛИНАРИМА СКУПО 82 ФЕНИНГА: Из Бијељине упућен позив премијеру и министрима на хитан састанак због усаглашавања цене пшенице

Foto B. Milošević

- Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsednika Vlade Radovana Viškovića još čekamo - kažu u GU Bijeljina.

- Cena pšenice od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva je mlinarima, dok se, istovremeno, poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju jeftinije, zbog velikog rasta cena goriva i repromaterijala. Aktuelna svetska ekonomska kriza dodatno je otežala ionako loš položaj naših poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje.

Foto V. Mitrić

U Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj i BiH, zasejano je pšenice na oko 14.000 hektara, što je više od 30 odsto od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, tako da, ističu u GU Bijeljina, "nesumnjivo, ovaj kraj zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja".

- Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrednim ljudima, obezbeđujući povećanje agrarnog budžeta sa 1,5 miliona konvertibilnih maraka na 1,7 miliona, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri feninga po kilogramu, kao i niz drugih finansijskih povećanja za razne vidove proizvoda - poručuju iz GU Bijeljina.

Nema ovlašćenja ima dobru volju

RAZVOJ poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, tako da Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cene pšenice. Sastanci koje je rukovodstvo Grada organizovalo sa poljoprivrednicima i mlinarima, samo je gest dobre volje da se pronađe najbolje rešenje - kažu u GU Bijeljina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEGLA NA HAUBU AUTA U POKRETU: Snimak iz Beograda zaprepastio mreže (VIDEO)