STEFAN LOPANDIĆ NAJBOLJI MLADI PIJANISTA SVETA: Veliki uspeh Dobojskog muzičara na međunarodnom takmičenju održanog u Atlanti

L. ŽARIĆ

18. 06. 2022. u 09:45

STEFAN Lopandić je najbolji mladi pijanista ovogodišnjeg International Youth Music Competitions u Atlanti.

СТЕФАН ЛОПАНДИЋ НАЈБОЉИ МЛАДИ ПИЈАНИСТА СВЕТА: Велики успех Добојског музичара на међународном такмичењу одржаног у Атланти

Foto L. Ž.

U konkurenciji muzičara do 27 godina, mladih talenata iz 25 zemalja celog sveta, Dobojlija je potvrdio ono što njegovi sugrađani, profesori i kolege odavno znaju - da je jedan od najtalentovanijih izvođača klasike na klaviru u širem regionu.

Takmičenje je održano u onlajn režimu zbog epidemije, a Stefan je, kako kaže, skoro "iz prve" odsvirao i poslao Prvi stav Bramsove sonate u f-molu, jednu od najzahtjevnijih sonata klavirske literature.

Foto Privatna arhiva

- Na samom početku školovanja u nižoj muzičkoj školi osetio sam ogromnu ljubav prema klaviru, a imao sam tu sreću da je moj talenat prepoznao profesor Aleksandar Vukojević koji je uložio maksimalan napor da me usmeri, ali i da ubedi moje roditelje da će napraviti veliku grešku ako me ne podrže u opredeljenju da se bavim muzikom kao životnim pozivom i profesijom - kaže Stefan, koji je sa najvišim ocenama kasnije završio srednju muzičku školu i trenutno je na trećoj godini Muzičke akademije Univerziteta Banjaluka, u klasi profesora Dejana Jankovića.

Na vrlo zahtevnom takmičenju u Atlanti, Stefanu je ovo druga zlatna medalja. Prošle godine ju je osvojio kao član trija, uz kolege Uroš Kostić na klarinetu i violinistkinju Anju Milutinović. Ove godine je žiri sastavljen od eminentnih svetskih muzičara i profesora konzervatorijuma, među kojima su bili čuveni pijanisti Miša Stefanuk i Kevin Zhao, odlučio da je Stefan Lopandić - najbolji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024