KRSNA SLAVA OPŠTINE LOPARE: Jedinstvom crkve, naroda i vlasti očuvaće se Republika Srpska i Srbi

V. Mitrić

06. 05. 2022. u 15:40

NjEGOVO preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je potrebno jedinstvo crkve, naroda i vlasti da bi se očuvala Republika Srpska i srpski narod.

КРСНА СЛАВА ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ: Јединством цркве, народа и власти очуваће се Република Српска и Срби

Foto: V. Mitrić

Episkop Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama na obeležavanju krsne slave Svetog velikomučenika Georgija-Đurđevdana koju obeležava ova majevička opština.

- U ove prolećne dane nekada su se sakupljali naši junaci koji su se borili protiv osvajača, zuluma, da se bore za naš narod, decu, ognjište i kuće - podsetio je vladika Fotije.

Foto: V. Mitrić

On je naglasio da je zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem, kao član Svetog arhijerejskog sinoda bio u poseti Kosovu i Metohiji.

- Divno je doći na Kosovo, a upravo je ono u našem srcu, i jedino ga možemo izgubiti ako ga izgubimo iz našeg srca. I mi ovde smo 90-ih bili u nevolji, sad je hvala Bogu bolje i zato se i dalje treba boriti da se očuva Republika Srpska i srpski narod - zaključio je episkop Fotije i poželio srećnu slavu svim građanima koji danas proslavljaju, te poželeo opštini Lopare dalji napredak.

Protojerej Spasoja Radovanović, starešina hrama i načelnik Lopara Rado Savić, nakon lomljenja slavskog kolača uručili su vladiki Fotiju arhijerejsku odeždu kao znak sećanja na današnji molitveni skup.

Načelnik Lopara Rado Savić čestitao je svima građanima krsnu slavu ocenivši da je ova majevička opština u protekloj godini ostvarila dobre rezultate.

- Naša privreda dobro funkcioniše, izvozno je orijentisana, a ima i proširenja kapaciteta - rekao je Savić.

Foto: V. Mitrić

On je podsetio da je juče otvorena poslovno-proizvodna hala u Priboju koja je donacija Vlade Srbije.

- U toj hali će biti pokrenuta proizvodnja, nova radna mesta sa našim partnerom, Srbinom iz Švajcarske - najavio je Savić.

Kum današnje slave bio je humanista i privrednik iz Njemačke Miroslav Kojadinović koji je uputio čestitke građanima Lopara i opštinskom rukovodstvu povodom krsne slavu napomenuvši da je opština Lopare primjer dobrog rada.

- Sve opštine u Srpskoj treba da se ugledaju na Lopare, i tako bismo bili još napredniji kao društvo - rekao je Kojadinović.

On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao molitvenom skupu i svečanostima povodom Đurđevdana.

- Crkva je mnogo važna, a posebno u današnje teško vrijeme, ona nam pruža podršku i podstiče nas da budemo humani - rekao je Kojadinović kome je na jučerašnjoj Svečanoj sednici dodeljena Povelja opštine Lopare za humanitarni rad na području ove majevičke opštine.

Nakon svečanosti u hramu loparske ulice je ukrasila litija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći