GRADI SE SRPSKA KUĆA U MOSTARU: Sastanak srpskog člana pbih Dodika i premijerke Srbije Ane Brnabić u gradu na Neretvi

V. N.

06. 04. 2022. u 06:08

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik izjavio je da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovoreno da bude nastavljena podrška Srbije srpskoj zajednici u Mostaru i celoj Federaciji BiH i najavio mogućnost da u gradu na Neretvi bude izgrađena Srpska kuća, koja bi bila multifunkcionalna.

ГРАДИ СЕ СРПСКА КУЋА У МОСТАРУ: Састанак српског члана пбих Додика и премијерке Србије Ане Брнабић у граду на Неретви

Foto Tanjug

- Ostaje da operativno vidimo na koji način doći do kompletnog tog projekta izgradnje Srpske kuće u Mostaru - rekao je Dodik nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Mostaru sa predstavnicima Srba u tom gradu i premijerkom Brnabić.

On je juče tokom posete Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru naveo da je i na posebnom sastanku sa Brnabićevom razgovarano kako Srbija može da pomogne srpskoj zajednici u Mostaru i celoj FBiH, dodajući da je ta podrška i ranije bila vidljiva.

Dodik je naglasio da su ih predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali s položajem Srba, koji se ne razlikuje ništa od ranije datih ocena o tome da njihov položaj zaista nije dobar.

- Položaj srpskog naroda mora biti nesumnjivo i bez odlaganja popravljen, da bi se Srbi ovde osećali kao konstitutivan narod, što im je pravo po Ustavu na određene kvote i u zapošljavanju i učešću u javnoj vlasti, a što je sada mnogo niže od onog što vidimo u Srpskoj u zastupljenosti Hrvata i muslimana u institucijama i na lokalnom nivou - rekao je Dodik.

Dodik i Brnabićeva na Sajmu privrede, Foto Tanjug

Govoreći o projektima izgradnje aerodroma Trebinje i hidroelektrane "Buk Bijela", Dodik je naveo da to "muslimani nepotrebno zaustavljaju na nivou zajedničkih institucija.

- Mislim da ćemo to pitanje rešiti. Potrebne su nam svima investicije. Prioritetni projekti u Srpskoj su "Buk Bijela", aerodrom Trebinje, izgradnja auto-puteva, elektrana i to je nešto što mislimo da ne bi trebalo nikome u BiH da pravi problem - istakao je Dodik.

On smatra da nadležnost za te razvojne projekte snose isključivo entiteti i da, ukoliko oni odluče, onda zajednički nivo ne bi smeo da bude problem ili da bude osporavanja.

- Činjenica da smo "Bratoljub" u Bratuncu, most i okolnu strukturu radili sedam godina, govori samo o tome kakva je uloga zajedničkih institucija BiH - kaže Dodik.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto otvorio je 23. Međunarodni sajam privrede u Mostaru i poručio da mu je velika čast što Mađarska ima priliku da bude zemlja partner te manifestacije.

NA SAJMU 18 FIRMI IZ SRBIJE

ANA Brnabić je navela da je Srbija peti put uzastopno na Sajmu u Mostaru sa 18 izlagača i izrazila uverenje da će ta manifestacija umnogome doprineti da saradnja dve zemlje bude još bolja. Brnabićeva je istakla da je od izuzetnog značaja da se razvijaju infrastrukturni projekti, u koje je Vlada Srbije posebno ulagala u prethodnom periodu.

Podsetila je da je počela izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, a da je krajem novembra 2021. izgrađen granični prelaz na mostu Ljubovija-Bratunac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju