STIJAKU I RADULOVIĆU 13 GODINA: Presuda Vrhovnog suda Republike Srpske bivšim banjalučkim inspektorima

S. M.

06. 04. 2022. u 08:12

VRHOVNI sud Republike Srpske osudio je bivše banjalučke inspektore za narkotike Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka na ukupno 13 godina i pet meseci zatvora zbog organizovane prodaje droge i drugih krivičnih dela.

СТИЈАКУ И РАДУЛОВИЋУ 13 ГОДИНА: Пресуда Врховног суда Републике Српске бившим бањалучким инспекторима

Radulović i Stijak, Foto Nezavisne

Ovo je četvrti put da im se izriče presuda. Odlukom veća Vrhovnog suda RS, Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet meseci zatvora, a Stijak na pet godina, što je za nekoliko meseci manje od prethodno donesene presude.

- Odbija se kao neosnovana žalba republičkog javnog tužioca, dok se delimičnim uvažavanjem žalbi optuženih i njihovih branilaca i majke optuženog Stijaka, preinačava presuda Okružnog suda Banjaluka u pravnoj oceni dela i u odluci o krivičnoj sankciji - navodi se u odluci Vrhovnog suda RS.

Podsećamo, u julu prošle godine Okružni sud Banjaluka osudio ih je na ukupno 13 godina i devet meseci zatvora. Radulović je tada osuđen na osam i po godina, a Stijak na pet godina i tri meseca zatvora i to za krivična dela počinjena u sastavu kriminalnog udruženja, pri čemu je Radulović označen kao organizator, a Stijak kao član grupe. Proglašeni su krivim za dela nedozvoljene proizvodnje i prometa droge, zloupotrebe službenog položaja, i falsifikovanje i uništavanje službene isprave, a Radulović i za iznuđivanje iskaza.

Pre toga, veće Vrhovnog suda RS u julu 2020. godine ukinulo je raniju presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 14 godina i tri meseca zatvora, a predmet je vraćen na novi postupak.

Takođe, ranije su bili pravosnažno osuđeni na ukupno 15 godina i pet meseci zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje korišćenjem nezakonitih dokaza.

Bivšim inspektorima je zabranjeno i obavljanje službene dužnosti na pet godina, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne računa.

KORISTILI MUP

OPTUŽNICA ih je teretila da su preprodavali drogu od 2011. do oktobra 2013. godine, kao i da su u takvim nezakonitim radnjama koristili infrastrukturu MUP RS, kao i deo droge koju bi zaplenili u policijskim akcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!