INSPEKTORIMA 14 GODINA ZATVORA: Bivši policajci Srđan Radulović i Ognjen Stijak ponovo osuđeni za dilovanje droge

O. MATAVULj

08. 07. 2021. u 15:58

OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je bivše inspektore Odelenja za narkotike CJB Banjaluka Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka na ukupno 13 godina i devet meseci zatvora zbog trgovine drogom i drugih krivična dela.

ИНСПЕКТОРИМА 14 ГОДИНА ЗАТВОРА: Бивши полицајци Срђан Радуловић и Огњен Стијак поново осуђени за диловање дроге

Foto: Printskrin ATV

Posle ponovljenog postupka Radulović je kao organizator kriminalne grupe osuđen na jedinstvenu kaznu od osam i po godina, a Stijak kao član te grupe na pet godina i tri meseca zatvora, što je praktično već odležao. Izrečena im je i mera zabrane obavljanja dužnosti od najmanje pet godina.

U odnosu na raniju presudu Raduloviću je kazna umanjena za pola godine, dok je Stijaku ostala ista.
U presudi se navodi da su Radulović i Stijak od 2011. do oktobra 2013. godine formirali kriminalnu grupu koja je u Banjaluci prodavala heroin i marihuanu, zloupotrebljavajući to što su radili u MUP RS, što im je uzeto kao otežavajuća okolnost. Grupu su činili još i inspektor Marko Kovačević, ranije osuđen na šest godina zatvora, narko diler Goran Bošnjak koji je sporazumno osuđen na dve godine i inspektor Slavko Đurić, koji je kao svedok pokajnik raskrinkrao grupu i dobio šest meseci zatvora.
Prema presudi glavni diler heroina bio je Bošnjak, kojeg je Radulović u policijskim evidencijama registrovao kao svog informanta. Drogu je prodavao u banjalučkim kafićima, u centru grada i naselju Obilićevo. S druge strane marihuanu su za inspektore prodavali Damir Čudić i Vladimir Kesić, koji su dobili imunitet od krivičnog gonjenja u zamenu za svedočenje. Oni su marihuanu prodavali u naselju Borik i igralištu Osnovne škole "Branko Ćopić".
U presudi se navodi i da su inspektori štitili svoje dilere, dok su druge vrbovali da rade za njih. Kada na to nisu pristajali prema njima su primenjivali silu i incirali njihovo krivično gonjenje. Svojim dilerima su, kako se navodi, prebacivali deo droge koje su zaplenili u policijskim akcijama. U optužnici se navodilo da je grupa rasprodala heroin za iznos od oko 100.000 KM, te marihuanu za iznos od oko 17.000 maraka.


IZNUDE I FALSIFIKOVANjA
Osim za trgovinu drogom Radulović je osuđen i za iznuđivanje iskaza, te falsifikovanje zapisnika o pretresima u kojima je potpisivao svedoke koji uopšte nisu prisustvovali pretresima. I Stijak je osuđen za falsifikovanje zapisnika, dok mu je po jednoj tački optužba odbijena zbog apsolutne zastare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)