POLICIJA ĆE ČEŠLJATI I SVOJE REDOVE: Siniša Kostrešević, direktor policije Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 04. 2022. u 08:12

ISTRAGA oko ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića iz Prijedora nije završena hapšenjem ubice, nalogodavca i pomagača. Istraga se širi.

ПОЛИЦИЈА ЋЕ ЧЕШЉАТИ И СВОЈЕ РЕДОВЕ: Синиша Кострешевић,  директор полиције Републике Српске

Foto V. Tripić

Neka znaju svi koji su imali dilove sa uhapšenom grupom, bile te osobe iz kriminalnog miljea ili iz naših redova, biće privedeni, kaže u intervjuu za "Novosti" Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske.

- Još ne mogu da poverujem da je nekom palo na pamet da ubije policajca. Toliki nivo drskosti nije mi jasan. Možda ubica i naručilac tek sada, kad su u zatvoru, postaju svesni šta su uradili - ističe Kostrešević.

Da li je načelnik Bašić žrtva kriminalne grupe?

- Jeste, i istražujemo sve moguće motive i radnje koje su dovele do zločina. Organizovana kriminalna grupa koja je likvidirala našeg kolegu Bašića bila je povezana i sa regionalnim kriminalcima.

Pojedinci iz policije imali su i više nego "dobre" odnose sa uhapšenim Railićem.

- Poznat sam po nultoj toleranciji za kriminalne radnje u samoj policiji. Čak me neki smatraju osobenjakom. Policija mora imati kontakte sa kriminalcima, ali se znaju pravila. Svi će sad biti pod lupom.

Kako komentarišete potez tužioca u Prijedoru koji je pustio Railića nakon hapšenja?

- To je pitanje za tužioca. Trebalo ga je pritvoriti, ako ne zbog javnosti, onda zbog sebe.

Političari traže da se policajci zaštite uvođenjem oštrijih kazni za napade na njih.

- Istina je da sudska i kaznena politika moraju biti rigoroznije. Ako je kriminalac svestan da će za dizanje ruke na policajca dobiti pet godina ili za ubistvo doživotnu, onda će sigurno dva puta razmisliti!

Policija RS je postigla dobre rezultate usled raspakivanja aplikacija "Skaj" i "Anom" od strane Europola.

- Jeste. Zvanični podatak je da je MUP RS jedina institucija u BiH, ali i na Balkanu, koja je imala direktne realizacije po pitanju "Skaj" aplikacije u saradnji i podršku policijskih agencija BiH. To su bile tri odlične akcije u kojima su razbijene kriminalne grupe.

Koliko će još snimaka sa "Skaja" biti dostavljeno MUP RS?

- Ako vam kažem da ima oko 50 miliona komunikacija, a od toga je više miliona sa Balkana, pa vi procenite. Kriminalci čak plasiraju priča kako ima političara na "Skaju" jer se nadaju da bi oni mogli stopirati raspakivanje. Od toga nema ništa.

Ipak spominje se da će biti "zaštićenih" sa "Skaja"?

- Mi sigurno nećemo nikoga preskočiti ili amnestirati. Ono što policija utvrdi da je kriminal, biće završeno.

Foto V. Tripić

MUP RS slavi 30 godina postojanja. Gde je danas Policija RS u regionu kada govorimo o rezultatima rada, opremljenosti...

- Policija RS je uz rame svim evropskim i svetskim policijama i po obučenosti i znanju. Imamo i kvalitet i rezultate i ulažemo u nove generacije.

Ipak, kako unaprediti Policiju RS da bude još efikasnija?

- Uniformisana policija je vidljiva i atraktivna dok je kriminalistička uvek po strani, iako je ozbiljne policije sveta uvek stavljaju na prvo mesto. Potreban su nam kvalitet i obučenost kriminalističke policije, što je na prvom mestu. Možemo uložiti milione u tehnologiju, ali kad imate slučaj poput Bašića, ukoliko nemate prave inspektore i tehničare uzalud vam milionski vredni oprema i oružje.

NATPISI

DA li vam smetaju natpisi kako su glavni ljudi MUP RS u kriminalu?

- Iskreno, ne interesuju me takvi natpisi. Nisam osoba koja se pravda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)