DODIK SPREMA ODBRANU UZ 100 ADVOKATA: U Tužilaštvu BiH nastavljena saslušanja zbog usvajanja deklaracije o prenosu nadležnosti

S. MIŠLJENOVIĆ

19. 01. 2022. u 08:12

NASTAVLJENO je saslušanje zvaničnika Republike Srpske u Tužilaštvu BiH, zbog navodnog napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine jer je Narodna skupština RS, krajem prošle godine, usvojila zaključke i Deklaraciju o vraćanju nadležnosti.

ДОДИК СПРЕМА ОДБРАНУ УЗ 100 АДВОКАТА: У Тужилаштву БиХ настављена саслушања због усвајања декларације о преносу надлежности

Foto Novosti

Poslednji funkcioneri koji su bili u Tužilaštvu BiH su ministarka finansija RS Zora Vidović, potpredsednik NS RS Milan Petković i poslanik Marinko Dragišić. Vrh Republike Srpske - koji čine Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, Radovan Višković premijer RS i Željka Cvijanović, predsednica RS - još nije dobio pozive za saslušanje.

- Optužiti mene i rukovodstvo Srpske za rušenje ustavnog poretka je odlična prilika.

Drage volje u tome učestvujem i molim Boga da oni ne odustanu, jer će onda dobiti argumentaciju. Otići ću tamo sa 100 advokata, pa ćemo završiti. I ako me osude, ići ćemo dalje, do Ustavnog i Evropskog suda. Jesu li spremni da idu u to, ja jesam - poručio je Milorad Dodik.

Kaže, kao izabranog funkcionera RS, jedino što ga zanima je - Republika Srpska.

- Mogao bi da vodim komotniji život i da nešto učinim, pa da me slavodobitno dočekuju u Vašingtonu i na drugim mestima. Probao sam i to, ali se ispostavilo da je sve licemerje.

Foto V. Tripić

Sve što sada radim je za trenutni i dugoročni interes mog naroda. Izabran sam da se borim upravo za tu poziciju, a oni koji su hteli da devastiraju Republiku Srpsku su nervozni i spremni da to učine na brz i efikasan način, po sistemu: "Da se Amerika mora vratiti ovde, da završi nedovršeni posao". Ja to ne smem da dozvolim i verujem da će narod razumeti - naglašava Dodik, uveren da ako se sada popusti više neće biti prilike da se odupre i bilo šta uradi.

Podsetimo, Narodna skupština RS je 10. decembra - na posebnoj sednici o vraćanju prenesenih nadležnosti - usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima. Tužilaštvo BiH je potom formiralo predmet protiv više osoba zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da su počinila krivično delo napada na ustavni poredak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu