POMEN ŽRTVAMA NASERA ORIĆA U SKELANIMA: Ubistva žena, dece i staraca ukazuju na jasnu genocidnu nameru

Srna

16. 01. 2022. u 15:37

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da ubistva srpskih civila - dece, žena i staraca u Skelanima i okolnim selima 16. januara 1993. godine pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu nameru da unište sve što je srpsko.

ПОМЕН ЖРТВАМА НАСЕРА ОРИЋА У СКЕЛАНИМА:  Убиства жена, деце и стараца указују на јасну геноцидну намеру

Srna

Kojić je rekao da svi mostovi na svetu simbolizuju život i spajaju ljude, ali da je most na Drini između Skelana i Bajine Bašte 16. januara 1993. godine bio most smrti, jer su ga muslimanski napadači držali pod snajperskom i mitraljeskom vatrom ubijajući civile koji su pokušali da se spasu bekstvom u susednu Srbiju.

- Između ostalih na mostu su ubili Gordanu Sekulić koja je u naručju nosila četvorogodišnjeg sina Đorđa koji je srećom preživio. Tog dana ubijeno je četvoro dece i 15 žena, rekao je Kojić u Skelanima, gde je danas služen parastost ubijenim Srbima i obilježeno 29 godina od srpskog stradanja u ovom i okolnim selima.

Srna

On je istakao da je za osudu odnos i opstrukcija pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama i otvoreno odugovlačenje podnošenja optužnica protiv počinilaca masovnih ubistava srpskih civila u Podrinju.

Ilija Ivanović iz sela Ćosići, koji je na današnji dan 1993. godine ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživeo strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

- Popio sam više mokraće nego što sam pojeo hrane dok sam bio u logoru, a niko nije odgovarao za te zločine. Ja sam preživeo, a polovina od 30 zarobljenih nije. To pokazuje kakvo je pravosuđe BiH i da takav sud nije potreban ukoliko će štiti zločince iz jednog naroda, rekao je Ivanović.

On je podsetio da su jedinice Nasera Orića napale njegovo selo oko 6.00 časova ujutro.

- Noć je još bila. Upadali su u srpske kuće, ubijali i palili. Poginulo je 12 mještana, a mene su ranjenog zarobili, priseća se Ivanović.

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine. Više od polovine ubijenih bili su civili - žene, deca i starci.

Srna

Napad u zoru na srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće, a zatim i na Skelane izvršile su jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića. Oni su ubijali, pljačkali i palili sve što je srpsko.

U napadu je ubijeno 69 stanovnika ovog kraja, a ranjeno 165. Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali. 

BONUS VIDEO: 

Šta piše u optužnici protiv Hašima Tačija i lidera OVK?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna