BUDŽET RAZVOJNI, A NE IZBORNI: Žestoka rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske oko javnih finansija

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 12. 2021. u 08:20

BUDžET Republike Srpske za narednu godinu u iznosu od 4,024 milijarde maraka, a od čega je 1,5 milijardi KM raznih zaduženja, koncipiran da aktuelna vlast tim novcem pokuša da osvoji pobedu na izborima sledeće godine, ali i da se nastavi trend ogromnih zaduživanja Srpske i života na kredit, poruka je opozicionog bloka u Narodnoj skupštini tokom rasprave o budžetu.

БУЏЕТ РАЗВОЈНИ,  А НЕ ИЗБОРНИ: Жестока расправа у Народној скупштини Републике Српске око јавних финансија

ZAHTEV Opozicioni blok u Narodnoj skupštini RS, Foto: Novosti

Iz vladajućeg bloka odgovaraju opoziciji da je budžet napravljen sa ozbiljnim podsticajima, koji donose nova zapošljavanja i veću produktivnost privrede i odbacuju navode opozicije o kupovini izbora. Rasprava nije prošla bez obostranih optužbi za kriminal i korupciju, uz nazivanje pojedinaca lopovima i kriminalcima.

Nebojša Vukanović, poslanik opozicionog bloka kaže da predloženo rešenje budžeta predstavlja organizovanu pljačku, ali i da se već sada obezbedi novac koalicionim partnerima za oktobarske izbore.

- U budžetu Srpske su povećana izdvajanja za resore koje vode koalicioni partneri SNSD.

To je tako providno. Gde god pogledate stavku koja je uvećana vidite da su to koalicioni partneri SNSD. Tako je SNSD svojim vernim partnerima iz vlasti, eto sasvim slučajno u budžetu u izbornoj godini, povećao budžete za pet pa i više miliona maraka. Zavisno od resora - kaže Vukanović.

Igor Žunić, Foto SNSD

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić poručio je danas da se akteulna vlast zadužuje toliko da će mnoge naredne generacije morati vraćati dugove Srpske.

- Nerođena deca će vraćati ono što vi danas trošite i trpate u svoje džepove. Sve radite samo da ostanete na vlasti, ali i to će se promeniti - poručio je Stanić.

Predsednik Kluba poslanika SNSD Igor Žunić odbacio je optužbe opozicije da je budžet napravljen da se kupe izbori i poručio da opozicionari pokušavaju da omalovaže odlično isplaniran budžet za narednu godinu. On kaže da je budžetom učinjen veliki pomak kada je reč o izdvajanjima sredstava za privredu.

- To se vidi po efektima, broju radnika koji je ostao i dobiti koju ostvaruju naša preduzeća. Vidi se i po početku dizanja plata u privrednom sektoru - istakao je Žunić.

Govoreći o izdvajanjima koja su povećana u predlogu budžeta za narednu godinu u odnosu na rebalans budžeta 2021. godine, Žunić je naveo da su izdvajanja za penzije veća za 5,1 odsto.

On je istakao da su izdvajanja za zdravstvo za iduću godinu veća za 34,2 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

- Za izgradnju bolnica planirano je 59,9 miliona - naveo je Žunić.

POVEĆATI NAKNADE ZA BORCE

ZAMENIK predsednika SDS Milan Radović poručio je da će Klub poslanika SDS glasati za Predlog budžeta RS za 2022. pod uslovom da se prihvate njihovi amandmani i povećaju naknade za borce.

- Naši amandmani na budžet idu da se poveća naknada za borce po mesecu učešća u ratu sa 1,6 KM na 5 KM, jer je to potreba naše boračke populacije - istakao je Radović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)