ŠMIT PRETI DODIKU: Mora da vodi dijalog

Tanjug

15. 12. 2021. u 10:08

VISOKI predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, izjavio je da smatra da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik mora da vodi dijalog.

ШМИТ ПРЕТИ ДОДИКУ: Мора да води дијалог

Foto AP

- Sigurno će dobiti i odgovarajuće napomene, instrukcije da to uradi - rekao je Šmit i ponovo zapretio određenim merama koje, kako je ponovio, ima spremne u fioci.

Želi, kaže, da se do određenih rešenja dođe dijalogom.

Šmit je u intervjuu za sarajevsku Federalnu TV rekao da on ne želi da pravi pritisak na bilo koji način, ali ga, kaže, ni ne isključuje.

- Ja samo mogu da još jednom apelujem da oni koji su na odgovarajućim pozicijama kažu hajde da napravimo neko racionalno razmišljanje - naveo je Šmit.

Mišljenja je da ima mnogo razumnih glasova iz Republike Srpske.

- Svako zna da je ovaj trenutak takav i da raspad države, disolucija kako neki kažu, kao rezultat bi imala promene u celom regionu. I to bi bilo ne samo pitanje ovdašnje ekonomije, nego i drugih ekonomskih stvari koje bi se time dovele u opasnost i zbog toga mislim da o ovakvim stvarima treba razgovarati, da to treba i građanima objasniti, ne političarima, oni to znaju - rekao je Šmit i dodao:

- Političari treba da znaju da se odluke donose u korist građana, a ne u njihovu vlastitu korist. Dakle, ako bi se tako nešto desilo, moralo bi da se spreči.

On je rekao da s obzirom na to da je Dodik “zapretio” kontramerama Republike Srpske prema Americi, ali i Nemačkoj i komentarisao je na šta bi se one mogle odnositi.

- Ne znam kakve sankcije sebi gospodin Dodik može zamisliti kada je reč o Nemačkoj. Možda neće više hteti da kupuje kiselu vodu iz Nemačke - ironično je zaključio visoki predstavnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)