TUŽILAŠTVO BIH: Osumnjičeni za ubistva i mučenje više od 100 žrtava

O.M.

07. 12. 2021. u 10:49

PETORICA osumnjičenih za ratni zločin, koji su jutros uhapšeni u akciji SIPA, nekadašnji su pripadnici 4. motorizovane brigade tzv. Armije BiH koji se terete za ubistva osam civila, te nezakonito zatvaranje i mučenje više od 100 žrtava.

ТУЖИЛАШТВО БИХ: Осумњичени за убиства и мучење више од 100 жртава

SIPA

To je saopštio portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, navodeći da se istraga protiv uhapšenih odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru u Osnovnoj školi ”Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

- Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava - rekao je Grubešić.

Ona kaže da prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni, kao pripadnici 4. motorizovane brigade tzv. Armije BiH, odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava.

- To se odnosi na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, teranje na prisilan rad, kao i nanošenje telesnih i duševnih povreda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posledice - istakao je Grubešić.

Dodao je da je tokom istrage ostvarena značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama BiH, kao i sa pravosudnim institucijama Srbije, s obzirom da se deo oštećenih nalazi izvan BiH.

- Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu - naglasio je Grubešić.

RTRS nezvanično saznaje da su uhapšeni Vahid Alađuz, Senad Gadžo, Nezir Agan, Mujo Vatreš i Suljo Hebib. Među ubijenima su Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radomir Milutinović, Dostimir Nikolić, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Vitomir Vasović i Maksim Šojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!