DODIK SA GENERALNIM SEKRETAROM OEBS: Srpska poštuje Ustav BiH i Dejtonski sporazum

Tanjug

24. 11. 2021. u 00:30

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da očekuje to i od drugih.

ДОДИК СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ ОЕБС: Српска поштује Устав БиХ и Дејтонски споразум

FOTO: Novosti

Dodik je na večerašnjem sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Helgom Marijom Šmid u Sarajevu naglasio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, i da nema plan za otcepljenje.

- U BiH kada je reč o Republici Srpskoj ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i mešanja stranaca. BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez mešanja sa strane - poručio je Dodik, a prenosi RTRS.

On je naglasio da Republika Srpska želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Dodik je zahvalio na pomoći koju je OEBS pružao sve ove godine u BiH i izrazio uverenje u nastavak dobre saradnje, a Šmid je zahvalila srpskom članu Predsedništva BiH na lepim rečima o radu i delovanju OEBS u BiH.

Ona je ukazala na potrebu sprovođenja ključnih reformi u BiH, što se posebno odnosi na izbornu reformu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima, a sagovornici su se saglasili da je neophodno posvetiti se ekonomskom jačanju i razvoju BiH.

Dodik je u tom smislu rekao da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona i da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude deo toga.

BONUS VIDEO: VIŠE SINOVA NEMAM, SVU PETORICU SAM SAHRANILA: Nesrećna sudbina Živke Marković iz Varvarina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024