VEK POSTOJANJA CRKVE U MODRIČI: Sto godina svetinja delila sudbinu sa svojim verujućim narodom (FOTO)

Vid Blagojević

14. 11. 2021. u 16:20

SLUŽENjEM Svete arhijerejske liturgije danas je obeleženo sto godina postojanja crkve Uspenje presvete Bogorodice u Modriči.

ВЕК ПОСТОЈАЊА ЦРКВЕ У МОДРИЧИ: Сто година светиња делила судбину са својим верујућим народом (ФОТО)

Foto: V.Blagojević

Crkva  je izgrađena i osvećena 1921. godina kada je osveštao Svetomučenik. Petar Zimonjić, mitropolit dabrobosanski.

Zbog Prvog svetskog rats njena gradnja je traja sedam godina. Inače prva crkva u Modriči sagrađena 1855.godine na drugom lokalitetu i bila je crkva brvnara. Crkva u Modriči delila je sudbinu srpskog pravoslavnog naroda. Stradala je u ovih sto godina dva puta. U Drugom svetskom ratu su je ustaše zapalile, a 1992. goduine crkva je izgorela u naletu muslimansko hrvatskih snaga.

Nakon toga ponovo je pokazano jedinstvo crkve i naroda kada je crkva u Modriči za samo pet godina zablistala kao svetionik. I tom prilikom se pokazalo da narod zida hramove, a hramovi grade ljude , što je osnovna poruka je sa modričke duhovne svečanosti.

Nakon liturgije u svojoj propovedi episkop zvorničko – tuzlanski Fotije pozvao je na jedinstvo i sabornost srpskog pravoslavnog naroda jer samo jedinstveni može se opstati na ovim prostorima.

-Treba nam to jedinstvo i neprestano mi vladike sa svetog oltara  Srpske crkve govorimo o jedinstvu, zajedništvu, o saradnji, o tome da moramo biti jedinstveni kad su u pitanju svetinje, očuvanje naše pravoslavne vere, ćirilice našeg pisma, naše kulture, našeg postojanja na ovim prostorima To je sve povezano i ne odvojivo jedno od drugoga. Zato mi na svim našim sobranjima apelujemo na sveopšte jednistvo.- naglasio je episkop zvorničko – tuzlanski Fotije

 Za pravoslavne vernike je ovo veliki i poseban dan. Crkva u Modriči nije mogla primiti sve one koji su ovom prilikom želeli da potraže pomoć Božiju

-Današnji dan je veliki dan za naš grad, za moju porodicu i za sve nas pravoslavne. Osećam se presrećno posle ove liturgije. Zaista, veliki dan za sve nas.- rekla je Nada Draganović izlaleći iz crkve. Sreto Đerić kroz suze je je rekao:

-Drago mi je što sam ovo dočekao, što smo svi ovo dočekali u miru i jedinstvu. Bogu hvala što nas je nagradio ovakvom srećom,  neka ovako ostane sve vekove.-  poželeo je Đerić.

Protojerej Branko Cvetković, starešina modričkog hrama, rekao je da su Srbi danas u Modriči presrećni.

-Evo dana koji stvori Gospod. Radujemo se i veselimo u njemu. Sa ponosm ističem da je broj gradskih hramova u čitavoj našoj Eparhiji koji je dočekao ovakav jedan jubilej. To je sto godina briga i problema, ali i sreće i radosti naroda ovog kraja okupljenog oko svoje svete crkve. - zaključio je Cvetković

Episkop Fotije je uručio arhijerejske zahvalnice  za doprinos duhovnosti Srpskog naroda  i širenju pravoslavne vere Jovici Raduloviću, načelniku opštine Modriča, privredniku Milenku Martiću  i svešteniku Saši Laziću.

                                                        .   

BONUS VIDEO: Vernici čekaju da se poklone svom mitropolitu u Cetinjskom manastiru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024