U MODRIČI REALIZOVANO 18 PROJEKATA: Mladi Modričani pokazali društvenu odgovornost

V. Blagojević

10. 11. 2021. u 01:36

OMLADINSKA banka, Fondacija „Mozaik“ i Opština Modriča u saradnji sa mladima Modričanima realizovali su u ovoj godini jedan mikrobiznis i 18 projekata ukupne vrednosti preko 43 hiljade maraka, rečeno je na svečanosti povodom završetka realizacije projekata.

У МОДРИЧИ РЕАЛИЗОВАНО 18 ПРОЈЕКАТА: Млади Модричани показали друштвену одговорност

Foto V. Blagojević

Devet projekata realizovano je u seoskim mesnim zajednicama i isto toliko u gradskom području. Svi projekti izražavaju potrebe mladih u njihovim sredinama. Tako je dobijenim sredstvima od 2.143 marke grupa mladih realizovala projekat „Ugasi žeđ“ izgradnjom gradske česmu u parku. Istovremeno je druga grupa mladih sredstvima od 2.251 marke uredila košarkaško igralište u izletištu Riječani.

- Došli smo na ideju da se izgradi česma u parku jer je našem gradu zaista nedostajala jedna javna česma na koju dolazi čista voda i koju svi mogu da koriste, odrasli ali najviše deca koja se igraju u parku - rekla je Adrijana Bradašević.

Foto V. Blagojević

Grupa mladih koje je predvodio Darko Purić renovirala je košarkaško igralište.

- Obnovili smo table i obruče i ponovo obeležili teren, zatim smo očistili teren koji je bio zarastao u travu. Izvukli smo nove linije za teren i sada je to teren koji može da se koristi - pojasnio je Purić.

Svih 18 projekata odnosilo se na uređenje i unapređenje sportske infrastrukture, uređenje životne sredine, te uređenje i popravku društvenih objekata po mesnim zajednicama

- Aktivizam mladih u ovim novim vremenima sve više izostaje. Ovakvi projekti su prilika da se mladi uključe u društveni rad zajednice i mnogi od ovih projekata su naišli na razumevanje i na podršku lokalanog stanovništva, ali i dijaspore - konstatovao je Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

U realizaciji svih projekata učestovalo je oko 300 volontera. Ukupna sredstva za realizaciju projekata u iznosu od 43.254 marke obezbeđena su kao donacije iz zajednice, od Fondacije „Mozaik“ i opštine Modriča.

Foto V. Blagojević

- Ovo su sredstva kojim se omogućava da se mladi ljudi pokrenu i da shvate da nisu bespomoćni. Ovo pokazuje da su mladi aktivni na konkretnim stvarima koja rešavaju problem u njihovoj mikrozajednici – rekao je Željko Pauković iz Fondacije „Mozaik“.

Fondacija „Mozaik“ od 2008. godine finansira projekte mladih u Modriči. Od tada su realizovana 152 projekta na kojima je učestvovalo preko 2.600 volontera, utrošivši oko 35.000 volonterskih časova rada. Ukupna vrednost realizovanih projekata je preko 468 hiljada marka, od čega su sredstva opštine Modriča 151 hiljada, Fondacije „Mozaik“ 122 hiljada marake, dok su 195 hiljada maraka mladi obezbedili preko svojih donatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!