MODRIČA SPREMA ZA ODBRANU OD POPLAVA: Reka Bosna se izlila u južnom delu opštine nakon višednevnog kišnog perioda (FOTO)

V. B.

06. 11. 2021. u 15:58

U Modriči je danas održana vanredna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj su utvrđeni zadaci delovanja svih struktura važnih za zaštitu i spašavanje od poplava, čime je uveden prvi stepen pripravnosti u slučaju eventualnih poplava.

МОДРИЧА СПРЕМА ЗА ОДБРАНУ ОД ПОПЛАВА: Река Босна се излила у јужном делу општине након вишедневног кишног периода (ФОТО)

Foto: V. B.

Trenutni vodostaj rieke Bosne kod Modriče je na 120 centimetra što je daleko kote 300 kada se uvodi stanje redovne odbrane od poplava. Na području Modriče kiša neprekidino pada tri dana.

Međutim nivo reke Bosne je podigao prvi plavni talas koji je stigao uzvodno od Maglaja i Doboja. Nivo reke Bosne u poslednja 24 časa povećao se za 240 centimetara jer je pre kiša bio na minus 120, a nivo vode i dalje raste. U ovom trenutku Bosna se izlila na poljoprivredne površine u južnom delu opštine, u selima Koprivna, Vranjak i Dugo Polje.

- Očekujemo da još jedana plavni talas dođe na područje opštine Modriča tokom sutrašnjeg dana. Zadužio sam sve članove štaba da budu u pripravnosti, donieli smo zaključke da se u onim Mesnim zajednicama koje mogu da budu poplavljene, da Saveti mesnih zajendica blagovremeno reaguju i angažvali smo sve materijalne i tehničke resurse koje imamo na raspolganju da budu u stanju priravnosti. – rekao je Jovica Radulović načelnik opštine Modriča i komandant Štaba za vanredne situacije.

Željko Terzić samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči napominje da sve strukture važne za zaštitu i spašavanje od polava stvljene u stepen prve pripravnosti.

- Pored praćnje vodostaj reke Bosne, posebnu pažnju ćemo posvetiti ponašanju svih brdskih rečica i potoka koji iznenada znaju da nanesu ogromne materijalne ali svak druge štete – naglasio je Terzić

Pored toga Štab je ocenio da je situacija stabilna kada je u pitanju nivo reke Bosne. Takođe je dogovoreno da Štab bude u stalnom kontaktu sa predstavnicima Voda Republike Srpske, Republičkim hidrometeorološkim zavodom i Republičkim štabom Civilne zaštite.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

KATASTROFA U REPUBLICI SRPSKOJ: Nevreme napravilo haos u Istočnoj Ilidži

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave