VAŽNO ANGAŽOVANJE ZA STUDENTE IZ BANJA LUKE: Buduće arhitekte pripremaju idejno rešenje za sportsko - rekreativni centar u Modriči

Vid Blagojević

02. 11. 2021. u 16:33

PROFESORI i studenti Arhitektonsko - građevinsko - geodetskog fakulteta iz Banja Luke boravili su u Modriči u okviru priprema za izradu idejnog rešenja za Sportsko-rekreativni centar „Riječani“.

ВАЖНО АНГАЖОВАЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИЗ БАЊА ЛУКЕ: Будуће архитекте припремају идејно решење за спортско - рекреативни центар у Модричи

Foto: Vid Blagojević

Prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji opštine Modriča i ovog fakulteta, biće izrađeno sedam projektnih idejnih rešenja.

U njihovoj izradi učestvovaće 25 studenata, a tri najbolja rešenja biće nagrađena od strane opštine Modriča.

-U suštini za studente je jako važno da za početak, pre nego pristupe izradi zadatka, upoznaju se sa samom lokacijom i sa istorijskim kontekstom, zatim da upoznaju prostor u kome se nalazi obuhvat i pozicioniraju Modriču na turističkoj karti Republike Srpske – rekla je prilikom obilaska Modriče Malina Čvoro profesor Arhitektonsko - građevinsko - geodetskog fakulteta.

Od studenata se očekuju dobra idejna rešenja.

Dogovoren je okvirni projektni zadatak u kome se traži rešenje da SRC“Riječani“ da u budućnosti postane značajan turistički potencijal Modriče.

Ovaj sportsko - rekreativni centar koristile bi nevladine organizacije, sportisti i privrednici, osobe sa posebnim potrebama, kao i svi ostali građani Modriče.

- Sportsko - rekreativini centar Riječani može biti multifunkcinalan turistički objekat. Na tu temu smo razgovarali sa studentima i profesorima. Moja želja je da u narednom periodu pokušamo zameniti postojeće bungalove, one kućice koje su tamo već nekoliko decenija i koje su zbog vremena i same dotrajalosti u takvom stanju da nisu uslovne - napomenuo je Jovica Radulović, načelnik opštine Modirča.

Studenti su se upoznali sa gradom i u razgovoru sa rukovodstvom opštine utvrdili osnovne odrednice budućih rešenja za konačni projekat „Riječani“.

Modričanka Đurđina Đukić takođe student arhitekture, biće od velike pomoći kolegama u izradi projektnih rešenja za centar „Riječani“ i Prak prirode „Duga Njiva“.

- Potrudiću se da pomognem kolegama da što bolje upoznaju teren, da im budem svojevrsni vodič kroz Modriču. Obećavam da ćemo dati sve od sebe da što bolji projekat bude – obećala je Đurđina Đukić.

Nakon sastanka u opštini studenti su obišli Modriču, lokalitet SRC „Riječani“ i manastir Svertog Ilije na Dugoj Njivi gde se  nalazi park prirode.

Kako je dogovoreno projektna idejna rešenja treba da  budu gotova do kraja ove godine.

Saradnja opštine Modriča i fakulteta je pokrenuta na osnovu inicijative za osnivanje Parka prirode „Duga Njiva“.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ZARAŽAVANjE: Pitali smo građane šta misle o "Crnom petku" i redovima u vreme korone?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!