TRI DECENIJE OD OSNIVANJA SKUPŠTINE SRPSKOG NARODA U BIH : Temelj srpske državotvornosti zapadno od Drine

S. M.

22. 10. 2021. u 13:10

ČLAN Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Milovan Bjelica izjavio je da Narodna skupština Republike Srpske mora zauvek da ostane glavno mesto odlučivanja o Srpskoj i poručio je da nije skup nijedan element zaštite konstitutivnosti i vitalnog nacionalnog interesa.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У БИХ : Темељ српске државотворности западно од Дрине

FOTO opština Sokolac

Bjelica je povodom 30 godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske istakao da je Skupština srpskog naroda u BiH osnovana 1991. godine, nakon što je bivša BiH propala jer su politička prava i konstitutivnost Srba bili pogaženi.

On kaže da je Skupština tražila samo ono što je dozvoljeno drugima, a što su ti drugi, uključujući i međunarodnu zajednicu, prihvatili tek nakon silnih ratnih žrtava i razaranja.

- Sada i zauvek taj zakonodavni organ i osnova državotvornih organa Srba sa ove strane Drine mora da ostane glavno mesto razgovora, rasprave i donošenja odluka o Republici Srpskoj - izjavio je Bjelica.

Prema njegovim rečima, nikakve ambasade, komiteti i kafanski sastanci ne smeju da zamene i obesmisle Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Bjelica je ukazao da nijedan element zaštite konstitutivnosti i vitalnog nacionalnog interesa nije skup.

- Skupo je preglasavanje, zanemarivanje prava i nametanje odluka - ocenio je Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac.

On je podsetio da je Skupština srpskog naroda u BiH proglašena 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Napominje da je SDS organizovao demokratski, a potom državotorni i oslobodilački pokret Srba u BiH.

- Nastavljajući najbolje tradicije Srpske narodne organizacije sa početka 20. veka, SDS je želeo i izborio demokratiju, jedinstvenu jugoslovensku, odnosno srpsku državu i politička prava za Srbe i u Srpskoj Krajini i u tadašnjoj BiH - naveo je Bjelica.

Prva Skupština srpskog naroda u BiH održana je 24. oktobra 1991. godine i tada su poslanici usvojili konstitutivnu deklaraciju i imenovali komisiju za plebiscit srpskog naroda u BiH o ostanku u Jugoslaviji. U skladu sa odlukama Skupštine, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum na kojem su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji. Skupština je konstituisana kao "najviši predstavnički i zakonodavni organ srpskog naroda u BiH". Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH. Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH. Od njenog proglašenja administrativno sedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmešteno na Pale, a od 1998. godine sedište Narodne skupštine Republike Srpske premešteno je u Banjaluku, gde se i danas nalazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)