DODIK: Republika Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti!

Tanjug

14. 10. 2021. u 07:45

POJEDINI predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u poslednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji Telering na RTRS-u.

ДОДИК: Република Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности!

Milorad Dodik, Foto Novosti

- Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Video sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gde sede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava - pojašnjava Dodik.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen, što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

- U suštini lično branim ustavni poredak, iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska sve to vreme trpela veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

- Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan - poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu o "samostalnosti Republike Srpske u granicama dejtonske BiH".

- U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovde žive - jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3 Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

- Još su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve institucionalne odluke su na našoj strani - naglasio je Dodik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK SA KOSOVA: Odjekuju rafali, Albanci pucaju po Srbima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)