BILEĆA PAMTI ČETNIČKOG VOJVODU KOJI JU JE ODBRANIO: Otkriven spomenik Radovanu Radoviću (VIDEO)

Novosti online

04. 10. 2021. u 15:35

KOMANDANT Bilećkih dobrovoljaca i četnički vojvoda Radovan Rade Radović mučki je ubijen u Bileći tri godine nakon rata, a na 30 godina od osnivanja proslavljene jedinice koju je predvodio podignut mu je spomenik.

БИЛЕЋА ПАМТИ ЧЕТНИЧКОГ ВОЈВОДУ КОЈИ ЈУ ЈЕ ОДБРАНИО: Откривен споменик Радовану Радовићу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV ATV

Njegov sin Miloš kaže da oseća ponos.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović od prvog dana bio je član Bilećkih dobrovoljaca.

- On je bio rođen da bude vojnik, vođa. Bio je izuzetno hrabar, čestit i pošten, oličenje dobrote i hrabrosti. Svima nama je puno značio, jer na frontu smo se jednostavno osećali sigurniji kada je bio sa nama - kaže Vujović.

Komadant Bilećkih dobrovoljaca imao je poštovanje svakog borca u Hercegovini i Republici Srpskoj, kao i ta jedinica, kažu nekadašnji pripadnci Nevesinjske brigade.

Bilećki dobrovoljci bili su na svim najtežim ratištima širom Republike Srpske. Bilo ih je oko 100, a njih 24 dalo je život za Republiku Srpsku.

Izuzetno zapažene rezultate Radovićeva jedinica postiže sredinom 1992, u borbama na Podveležju, zatim tokom Mitrovdanske ofanzive, kao i u aprilu 1994. na goraždanskom ratištu i septembru iste godine na Prenju. Radović postaje član Srpske radikalne stranke 1994, a zatim ga je predsednik stranke dr Vojislav Šešelj proglasio i za četničkog vojvodu.

U sudskom procesu protiv Vojislava Šešelja, pred Haškim tribunalom, u svedočenju Vojislava Dabovića od 28. januara 2010, konstatovano je da je Rade Radović bio jedan od najhrabrijih i najčasnijih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i to da se za njega ne može vezati niti jedan zločin.

(BN)

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a