SLIKARI DELA DAROVALI: Likovno duhovno saborovanje pod Majevicom

V. Mitrić

25. 08. 2021. u 21:07

U UGLjEVIČKOM Centru za kultru „Filip Višnjić“ završena je sedma po redu Likovna kolonija „Ugljevik 2021“ izložbom slika i skulptura čiji je organizator Centar za kulturu u saradnji sa Misijskim odborom Eparhije zvorničko-tuzlanske a pokrovitelj opština Ugljevik.

СЛИКАРИ ДЕЛА ДАРОВАЛИ: Ликовно духовно саборовање под Мајевицом

Foto: V. Mitrić

Direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao da je na ovoj kulturnoj svetkovini učestvovalo osam učesnika, akademskih slikara iz Srbije i Republike Srpske kao i tri pridružena člana iz Lopara i Ugljevika.

- Novina u okviru ove Likovne kolonije bila je besplatna škola slikanja i vajanja za 23 mališana uzrasta od 5 do petnaest godina,  koliko ih je bilo zainteresovanih, koji su ove godine po prvi put pored časova slikanja imali i časove vajanja - rekao je Vujević novinarima.

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, koji je na čelu te lokalne samouorave više od dve decenije, kaže da je  ponosan što  je ukupni progres grada i kraja pratila kultura, duhovnost, obrazovanje i sport.Drago  mu je što su, kako kaže, kultrurni sadržaji u Ugljeviku,često,rame  uz rame, a čestoi iznad onih u mnogo  većim gradovima.

- Kultura je osnov svemu,bez njen nas jednostavno nema, pa otuda naše ulaganje u tu oblast, koje je dalo koloslajne rezultate, i po sadržajima i po interesovanju za njih - kaže Perić.

- Drago mi je što smo sjajno kulturno povezani i u zemlji, i u regionu i u svetu, a naročito sa našom maticom Srbijom. Slikari su ostavili veliki trag kod nas, jer su njihova dela briljantna,a  njihove izraze razumeju ljudi bez obzira kojim jezikom govore. Hvala im na svemu.

Istoričar umetnosti Marina Cvetanović iz Loznice   ocenilaje  da su likovni ujetnici i ovog puta imali potpunu slobodu stvaranja u uslovima kakav im poklanja ovakav jedan skroviti i liep grad Ugljevik i ostavili dela koja su spona njihovih ličnih umetničkih poetika u zajednici sa iskustvima koja su ovde stekla.

- Kontinuitet je ono što krasi ovo dešavanje, a u vremenima kakva su trenutno, gde je sve nekako skrajnuto a naročito kultura, ovakva manifestacija kao što je Likovna kolonija, sada već sa tradicijom ne bi mogla opstati bez institucije koja stoji iza nje - rekla je Cvetanovićeva.

Diplomirani vajar, profesor likovne kulture Mirjana Vuksanović iz Beograda, učesnica Likovne kolonije naglasila je da uvek rado dolazi u Ugljevik i Republiku Srpsku.

- Na Likovnoj koloniji radila sam akril na platnu, na tematiku konja, a oni predstavljaju jedan vid slobode što je nama u današnje vreme, kada postoje razna ograničenja, trenutno jako potrebno - rekla je Vuksanovićeva.

Ona je u Ugljeviku prije 15 godina imala samostalnu izložbu i autor je spomen-biste Filipa Višnjića ispred ugljevičkog Centra za kulturu kao i spomen-biste ovog slavnog pesnika i guslara u njegovom rodnom selu Gornjoj Trnovi.

Umetnici, ovogodišnji učesnici Likovne kolonije bili su Pavle Golijanin, Natalija Cimeša, Bratislav Hedješi, Srđan Ćeranić, Hadži Branko Nikitović, Vesna Vujičić iz Republike Srpske, kao i Mirjana Vuksanović i Dragana Kuprešanin iz Srbije.V.Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)