NISU ZNALI NI ČEMU SLUŽI: Svedok tužilaštva u suđenju Fadilu Novaliću u aferi "respiratori"

O. M.

26. 08. 2021. u 07:13

NE SEĆAM se kada se saznalo za problem sa respiratorima, jer niko od članove Kriznog štaba nije znao s čim se susreće. Radilo se o specifičnoj situaciji.

НИСУ ЗНАЛИ НИ ЧЕМУ СЛУЖИ: Сведок тужилаштва у суђењу Фадилу Новалићу у афери респиратори

Foto Faktor

Bilo je puno nervoze i toliko je toga izgovoreno da ne znam šta je bilo na sednicama, a šta na pauzi u kafanama - rekao je Tončo Bavrka, svedok tužilaštva na suđenju premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori", inače direktor Federalne agencije za robne rezerve i član Kriznog štaba.

U konfuznom svedočenju, koje je trajalo tri i po sata, on je govorio o sednicama Štaba za koje kaže da su bile svakodnevne. Pričao je kako su se donosile odluke o nabavci potrebnih sredstava, a članovi Štaba se nisu pojedinačno izjašnjavali o stavkama. To je, kako kaže, ostavljeno struci. Za respiratore u to vreme nije, kaže, ni znao šta su, pa mu je direktor Zavoda Davor Pehar pojasnio da se radi o "umetnim plućima". Za njihovu nabavku je bilo planirano pet miliona KM, što je povećano na sedam miliona, ali nije znao zašto.

- O problemu smo čuli kada se pojavila informacija da je na aerodrom stiglo 80, a ne svih 100 respiratora - rekao je Bavrka.

- Kada je postavljeno pitanje gde će se respiratori skladištiti, već su krenuli "medijski napisi". Pojavili su se su problemi s puštanjem uređaja u rad i tražena su pojašnjenja za šta se oni tačno mogu koristiti.

Suđenje se nastavlja danas. Optužnica se odnosi na nezakonitosti oko nabavke 100 respiratora iz Kine, u vrednosti od 10,5 miliona KM i zaštitne opreme za 2,9 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega