BOŠNJACI ULAŽU VETO! Bez saglasnosti za neprimenjivanje takozvanog Inckovog zakona

O. MATAVULj

19. 08. 2021. u 07:13

VEĆE naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost o prevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimenjivanju takozvanog Inckovog zakona i izmena Krivičnog zakonika RS kojima je kažnjivo nazivanje Srpske genocidnom tvorevinom.

БОШЊАЦИ УЛАЖУ ВЕТО! Без сагласности за непримењивање такозваног Инцковог закона

Foto Arhiva

Obe odluke usvojene su 30. jula na Posebnoj sednici Narodne skupštine RS, kao svojevrstan odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Na obe odluke Klub Bošnjaka u Veću naroda RS je uložio veto, pokrenuvši postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

- Budući da na sednici nije postignuta saglasnost o prevremenom stupanju na snagu navedenih odluka predsedavajuća Veća naroda RS Nada Tešanović za petak 20. avgust zakazala je sednicu Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Veća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata - saopštilo je Veće naroda RS.

Sednica će biti održana u 10 časova. Ukoliko odluke ni tada ne budu usaglašene, sledeći korak je da se akti upute Ustavnom sudu Republike Srpske, odnosno Veću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, na razmatranje i donošenje konačne odluke.

Dvotrećinskom većinom se odlučuje da li se zakoni odnose na vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda.

ODLUKA O PREDMETU

O PRIHVATLjIVOSTI predmeta odlučuje se u roku od jedne sedmice. Ukoliko se predmet prihvati, o njegovoj valjanosti se odlučuje u roku od mesec dana. Ukoliko Ustavni sud odluči da se zakoni ne odnose na vitalni nacionalni interes oni se smatraju usvojenim. U suprotnom, neće biti usvojeni i vraćaju se predlagaču na novu proceduru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024