PRIVREDNI KRIMINAL "POJEO" 37 MILIONA: MUP Srpske ove godine razotkrio i prijavio 315 slučajeva raznih malverzacija

O. MATAVULj

14. 08. 2021. u 11:00

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova RS ove godine razotkrilo je 315 slučajeva privrednog kriminala kojima je kojima je pričinjena šteta od čak 30,98 miliona maraka!

ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ ПОЈЕО 37 МИЛИОНА: МУП Српске ове године разоткрио и пријавио 315 случајева разних малверзација

Foto MUP RS

Portparol MUP RS Mirna Miljanović kaže da su za sedam meseci nadležnim tužilaštvima dostavljena 183 izveštaja protiv 278 osoba za koje se sumnja da su stekle imovinsku korist u iznosu od 17,75 miliona KM.

- Otkriveno je 24,5 odsto više krivičnih dela privrednog kriminaliteta, dok je pričinjena šteta veća za pet puta u odnosu na isti period prošle godine - kaže Miljanović.

Statistike MUP RS ukazuju da se iznos pričinjene štete iz godine u godinu raste. U 2020. privredni kriminal je "pojeo" 41,85 miliona maraka, a 2019. godine 28,69 miliona.

Najviše otkrivenih slučajeva odnosi se na zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, i to najčešće vršilaca javnih funkcija, zatim nesavestan rad u službi, te pronevere i utaju poreza.

Tako su se među prijavljenima ove godine našli nekadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović (SPS), bivši v. d. direktor "Puteva RS" i lider DNS Nenad Nešić, načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić, direktorka Agencije za posredničke i finansijske usluge (APIF) RS Jelena Ćetković, i nekadašnje rukovodstvo ŠG "Borja" iz Teslića na čelu sa direktorom Stojanom Božićem... Najveća šteta od 12,25 miliona maraka odnosi se na predmet u vezi sa nezakonitostima uzimanja novca od Bobar banke, za šta su osumnjičene dve osobe.

ISTRAGA Goran Maričić, Foto PU RS

Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, kaže da je i rad njihovih istražitelja ove godine intenzivniji nego lane.

- Odeljenje za istrage i obaveštajne poslove PU RS je za sedam meseci tužilaštvima dostavilo 19 izveštaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih dela oštetila budžet RS za oko 6,2 miliona maraka, što je za dva miliona više nego lani - rekao je Maričić.

Najviše izveštaja, čak 15 PU RS je podnela zbog krivičnog dela utaje poreza i doprinosa u iznosu od 5,5 miliona KM. Među njima se izdvaja istraga protiv odgovornih u preduzeću "Maremont" iz Bijeljine Radeta Uzelca iz Slovenije i Jovana Matića iz Hrvatske. Oni se terete da su radnicima, angažovanima na poslovima u Italiji, isplaćivali dnevnice za službena putovanja i naknadu za korišćenje sopstvenih automobila u poslovne svrhe kao neoporezive isplate. Na taj način izbegli su plaćanje poreskih obaveza u iznosu od 1,67 miliona KM.

Izveštaj Mirna Miljanović, Foto D. Pozderović

Siniša Vukelić, sa portala "kapital.ba", smatra da su stanje u pravosuđu, politički uticaji, selektivne istrage stvorile pogodno tlo za bujanje korupcionaških javnih nabavki, ali i relativno lako i nekažnjivo pranje novca u BiH.

PRANjE EU NOVCA

SINIŠA Vukelić ističe da neprimenjivanje zakona i preplitanje nadležnosti omogućava da se u BiH unese ogromna količina novca i kroz legalne poslove dobije potvrda o njegovom poreklu.

- Taj novac ne dolazi samo iz zemalja regiona, koje nisu članice EU, već naprotiv najveći novac donose državljani EU kako bi, ne samo oprali novac, već i izbegli visoke poreze u svojim zemljamama - ističe Vukelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna