“NOVOSTI” SAZNAJU - OSNOVCI U RS IMAĆE NOVI PREDMET: Učiće o bezbednosti na internetu

S. M.

29. 06. 2021. u 08:23

UČENICI drugih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj od 1. septembra dobijaju novi predmet, koji se zove digitalni svet, potvrdio je za "Novosti" Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

“НОВОСТИ” САЗНАЈУ - ОСНОВЦИ У РС ИМАЋЕ НОВИ ПРЕДМЕТ: Учиће о безбедности на интернету

Foto Depositphotos

On kaže da će ovaj predmet upoznati đake sa digitalnim uređajima, bezbednošću na internetu i činjenicom da je digitalizacija sastavni deo života.

- Deca već u ranom uzrastu počinju da koriste mobilne telefone, računare ili tablete. Sad će u školi da nauče da pravilno koriste te uređaje i kako da se zaštite od neželjenih sadržaja - ističe Damjanović.

On kaže da predmet digitalni svet nije zamišljen tako da deca uče neku teoriju ili definicije, već da praktično nauče koliko su važni uređaji i koliko olakšavaju svakodnevni život, ali i da vreba opasnost ako se ne koriste kako treba.

- Digitalni svet je osnova za predmet informatike koji im stiže u šestom razredu. Bezbednost je prva osnova. Decu moramo učiti odmalena da korištenje uređaja nisu samo igrice. Učitelji i učiteljice đacima će zasada jednom sedmično držati čas iz digitalnog sveta - pojašnjava Damjanović.

Foto Novosti

Predrag Damjanović

Banjalučanka Brankica Spasenić, kaže za "Novosti", da u današnjem digitalnom dobu i masovnom korišćenju društvenih mreža, i sve češćim slučajevima njihove zloupotrebe u kojima su žrtve deca, neophodno je edukovati decu, i kroz obrazovni sistem konstantno raditi sa njima kako bi se upoznali sa potencijalnim opasnostima, znali da ih prepoznaju i kako da se zaštite.

- Nebrojeno puta smo svedočili bizarnim izazovima, koji se pojavljuju na društvenim mrežama, poput "Tik-toka", a koji su se završavali i fatalno. Deca ovu, i druge platforme, masovno koriste i često su bolje upoznati sa načinima njihovog funkcionisanja i veštiji u ovakvoj vrsti komunikacije od svojih roditelja. Zato je nužno da ih stručan, nastavni kadar, u školama informiše, edukuje i savetuje o opasnostima i lošim stvarima koje svakodnevno vrebaju, i o načinima kako da ne budu izloženi i postanu žrtve predatora - pojašnjava Spasenićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)