ZBOG DUGOVA IM KASNE PLATE: Nova vlast u Bileći, i pored brojnih ušteda u teškoj finansijskoj situaciji

D. Curać

24. 06. 2021. u 08:23

I PORED brojnih ušteda koje su uveli, nova vlast u Bileći i dalje se nalazi u velikim problemima zbog nasleđenih dugova.

ЗБОГ ДУГОВА ИМ КАСНЕ ПЛАТЕ: Нова власт у Билећи, и поред бројних уштеда у тешкој финансијској ситуацији

Foto Arhiva

Da stvar bude gora, Poreska uprava RS redovno im blokira račune, "Hidrolektrane na Trebišnjici" kasne sa uplatama po osnovu naknade za potopljeno zemljište, pa radnici lokalne uprave od marta nisu primili plate.

- Stalno su nam blokirani računi, a svakodnevno nam pristižu tužbe iz prethodnog perioda. Samo od početka godine Poreskoj upravi RS isplatili smo 703.000 KM od ukupno dva miliona KM koliko se duguje. Da smo imali sa te strane razumevanja, plate ne bi kasnile, a imali bismo novca i za neke investicije - istakao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

U opštini kažu da i pored svega uspevaju da izdvoje novac za socijalna davanja jer to ne sme čekati, dok zbog kašnjenja uplata HET-a sve ostalo je dovodeno u pitanje.

Foto Arhiva

Veselin Vujović

- Tranše od HET-a za april i maj nisu isplaćene tako da nam i to čini problem. Čim taj novac bude na našem računu, isplatićemo zaostale plate, ali nažalost, to je samo kratkoročno rešenje - dodao je Vujović.

V. d. načelnika odeljenja za finansije Miljan Milićević ističe da su mere štednje dale određene rezultate, ali da upravo stalna tužbe umnogome otežavaju finansijsku situaciju.

- Smanjili smo troškove po svim stavkama, ali to nije dovoljno za funkcionisanje upravo zbog višemilionskih nasleđenih dugova. Nedavno smo svim budžetskim korisnicima uplatili topli obrok i rate za kredite. Međutim, i kada skupimo novac za plate, to nam povuku sa računa zbog brojnih tužbi, tako da ispaštaju naši radnici - rekao je Milićević.

U TOKU REVIZIJA

U OPŠTINI Bileća trenutno se sprovodi revizija za poslednjih osam godina koja bi trebala utvrditi na šta se tačno i na koji način trošio budžetski novac. Pored toga, u planu je nova sistematizacija, jer po nekim prvim procenama, čak 80 radnika je višak. Nova vlast u Bileći nasledila je dugove koji su premašili 20 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!