„MALI PRINC“, KONCERTMAJSTOR SIMFONIJSKOG ORKESTRA : Violinista Andrej Balaž, najbolji student Univerziteta u Novom Sadu

S. BAJIĆ

29. 12. 2023. u 21:18

KADA mi je violina u rukama, tada sam najsrećniji. To su mi najlepši trenuci. Pogotovo u orkestru, s mojim instrumentom, sve je veoma interesantno, dinamično, uzbudljivo... i tada se najviše zabavljam.

„МАЛИ ПРИНЦ“, КОНЦЕРТМАЈСТОР СИМФОНИЈСКОГ ОРКЕСТРА : Виолиниста  Андреј Балаж, најбољи студент Универзитета у Новом Саду

S.B.

To kaže Andrej Balaž (19), ovogodišnji laureat nagrade „Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu“ i „Student generacije na Akademiji umetnosti“, koji je poneo i epitet zamenika koncertmajstora u Vojvođanskom simfonijskom orkestru.

On je akademsko obrazovanje stekao već kao devetnaestogodišnjak i kroz školovanje bukvalno protrčao sa najvišom ocenom. „Čistom desetkom“ završio je studijski program Izvođačke umetnosti- modul Gudački instrumenti, podmodul Violoina, u klasi redovnog profesora, našeg čuvenog Stefana Milenkovića. Za veoma kratko vreme, Andrej je osvojio više od 50 prvih nagrada i zvanja laureata na domaćim i međunarodnim takmičenjima… dobitnik je nagrade „Mali princ“ za umetničko stvaralaštvo.

Violina

- Sviram volinu "Bogdanovski", majstora iz Severne Makedonije, koja je mnogo dobra, odlična, iako je nova. Proizvedena je 2017. godine- kaže Andrej. - Volim ruske kompozitore s početka 20. veka, Šostakoviča, Prokofjeva…, trenutno su mi omiljeni. Imam više omiljenih violinista, od ovog mi se sviđa jedna izvedba, od onog druga...a uzori su mi, svakako, moj otac Florijan i moj profesor Stefan Milenković.

- Sve je krenulo od trećeg razreda osnovne škole „Jovan Popović“, kada sam upisao violinu u muzičkoj školi „Isidor Bajić“.- kaže Andrej na početku razgovora za „Novosti“.- Ljubav prema muzici usadili su mi moji najbliži, otac Florijan, violinista i profesor na Akademiji, majka Marta i sestra Anamarija, koji su mi i najveća podrška. Išao sam paralelno u dve škole, nekako uspevao da se organizujem pa je bilo vremena i za jurcanje ispred zgrade i omiljene video igrice sa drugarima.

Odrastao je na novosadskom naselju Liman dva, u zgradi uz Most slobode, s pogledom na Dunav i delom na Petrovaradinsku tvrđavu, kojom je svojevremeno gospodario jedinstveni i legendarni Janika Balaž, virtuoz na primu, sa svojih „Osam tamburaša“.

- Nosim isto prezime ali nismo rodbinski povezani. Naravno, znam ko je bio Janika Balaž i znam da je o njemu i posebna postavka u „Muzeju Tamburica festa“ u mom gradu.

Andrej je, kao izuzetno talentovano i napredno dete, „preskakao“ razrede tokom školovanja, pa je tako paralelno pohađao osmi osnovne i prvi razred srednje, da bi kao petnaestogodišnjak, u trećem srednje muzičke škole, upisao Akademiju umetnosti.

- U srednjoj školi mi je nekako bilo lakše, s obzirom na to da smo imali slične predmete i na Akademiji. Nije bilo problema sa svakodnevnim vežbanjem i rasporedom tokom dve školske godine. Na Akademiji je blizak odnos i komunikacija sa profesorima neposrednija, individualni rad umesto grupnih predavanja, mogli smo uvek moje kolege i ja da pitamo sve što ne znamo, sve što nas zanima a često smo i zajedno radili.

Priznanja

ANDREJ Balaž je više godina zaredom bio dobitnik „Vidovdanske nagrade“ Gradske uprave za kulturu i „Specijalne diplome“ Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, za kontinuiranmo postizanje vrhunskih rezultata u oblasti muzike. Stalni je član orkestra „Camerata Serbica”, koji uspešno vodi maestro Bojan Suđić. Drugu godinu zaredom je učesnik projekta „Western Balkans YOUTH Orchestra” u Minhenu, koji okupa najbolje muzičare Evrope. Od 1.090 prijavljenih kandidata iz celog sveta, izabran je za člana orkestra „Pacifik music festival 2023” u Saporu, s kojim je bio na turneji u Japanu jula i avgusta ove godine...

Posvećenost, ljubav prema muzici, predan rad i vrhunski uspesi, nagrađivani su stipendijom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fonda za mlade talente, učešćem na Prvom master kampu fodnacije „Dobar glas“ kod čuvenog violiniste Nemanje Radulovića…

- Upisao sam master studije i to mi je u prvom planu a u budućnosti, videćemo šta i kako. Znam samo da će violina uvek biti uz mene i da ću biti uz orkestar. Volim da muziciram. Volim i taj osećaj pred sam nastup, koji se može nazvati pozitivnom tremom. Međutim, kada krenem, kada povučem prvi ton, potpuno se posvetim i dajem sve od sebe...- zaključio je Andrej.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu