OVDE JE PREMINUO ČUVENI ZAVERENIK: Na fasadi zgrade u kojoj se ugasio njegov život, postavljena je spomen-ploča (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 12. 2023. u 18:00

VOJVODA Vojislav Tankosić, preminuo je u Trsteniku 2. novembra, 1915. godine od posledica ranjavanja u borbama u Igrištu, kod Velikog Popovića.

ОВДЕ ЈЕ ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ЗАВЕРЕНИК: На фасади зграде у којој се угасио његов живот, постављена је спомен-плоча (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Život legendarnog majora, koji je ranjen u grudi ugasio se u zgradi nekadašnje Vojne bolnice, gde je pre Prvog svetskog rata bila Osnovna škola „Sveti Sava“.

Tankosić je bio jedan od najintrigantnijih srpskih oficira u istoriji, istaknuti učesniki ključnih istorijskih dešavanja u Kraljevini, aktivan član Narodne odbrane, jedan od osnivača "Crne ruke", koji je komandovao streljanjem braće kraljice Drage Mašin u Majskom prevratu 1903. i vodio neverovatno uspešnu mrežu srpskih špijuna na Balkanu, kao čovek od najvećeg Apisovog poverenja.

Kada je preminuo, medicinsko osoblje mu je poskidalo sve epolete , koje bi mogle da odaju identitet. Major je u najvećoj tajnosti sahranjen, kako se veruje, negde na starom trsteničkom groblju.

- Austrijanci su posle detaljne pretrage i raspitivanja kod mesnih vlasti, ipak,pronašli grob i posle stručne ekspertize, utvrdili da se radi o legendarnom komiti, koji im je toliko zagorčavao život – istraživao je Milorad Belić, autor knjige "Komitski vojvoda Vojislav Tankosić".

Austrijska i mađarska štampa je oduševljeno izvestila o smrti majora Tankosića. 

- Veruje se da je preminuo u Vojnoj bolnici, a nije poznato do kraja gde je tačno bila prva humka - ispričao je svojevremeno za “Novosti” Gradimir Nikolić, unuk Mileve Nikolić, rođene sestre majora Voje, autor knjige "Mirno spavaj,vojvodo", koji je prisustvovao otkrivanju spomen ploče. - Koliko je bio trn u oku Austrougarima najbolje svedoči da su ga iskopali, fotografisali telo i objavili u novinama. 

 Njegova majka Milja prenela je posmrtne ostatke svog sina 1922.godine u Beograd. Sahranjen je na Novom groblju. U Trsteniku jedna ulica nosi ime po Vojislavu Tankosiću, a od 2005.godine ima i spomenik sa spomen-pločom u ulici Damjana Maksića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!