OVAKO ĆE IZGLEDATI VIDIKOVAC NA KROVU VOJVODINE: Gudurički vrh na Vršačkim planinama konačno dobija novi objekat

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

23. 11. 2023. u 19:06

NA Guduričkom vrhu na Vršačkim planinama, koji sa svojim 641 metrom nadmorske visine predstavlja najvišu tačku u Vojvodini, ponovo će biti podignut vidikovac, kako bi brojni planinari i rekreativci konačno mogli da uživaju u pogledu na nepreglednu banatsku ravnicu.

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ВИДИКОВАЦ НА КРОВУ ВОЈВОДИНЕ: Гудурички врх на Вршачким планинама коначно добија нови објекат

Foto: J.J.Baljak

Trenutno to nisu u mogućnosti, jer je stari drveni vidikovac 2019. srušila košava od 120 kilometara na sat, a prethodno nije bio u funkciji pet godina. To znači da gotovo čitavu deceniju svi koji se popnu na Gudurički vrh nemaju osećaj da se nalaze na krovu Vojvodine, jer im gusta šuma zaklanja vidik.

Kako je „Novostima“ rečeno u lokalnoj samoupravi, novi objekat, koji će biti mnogo jači i stabilniji od prethodnog, počeće da se gradi iduće godine uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koje je finansiralo i izgradu projektno-tehničke dokumentacije.

Projektanti iz Niša predvideli su da novi vidikovac takođe bude visok 15,5 metara. Umesto drvene, konstrukcija će ovoga puta biti od metala, ali će biti obložena drvenom oplatom kako bi se uklopila u prirodni ambijent. Za to su morali da dobiju posebnu saglasnost JP „Vojvodinašume“, s obzirom na to da se radi o području Vršačkih planina, koje se nalazi pod prvim stepenom zaštite, te nikakva gradnja nije dozvoljena.

Gornja platforma će biti dimenzija 5h4 metra i moći će da primi petnaestak osoba odjednom. Imaće i krov, koji će ovoga puta natkrivati ceo objekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)