OVO JE NAJMLAĐA EPARHIJA U SRBIJI: Obnovljena je pre 13 godina, a manje je poznato da ima i svoju himnu i grb (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

21. 11. 2023. u 19:18

EPARHIJA kruševačka obnovljena je novembra 2010.godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

ОВО ЈЕ НАЈМЛАЂА ЕПАРХИЈА У СРБИЈИ: Обновљена је пре 13 година, а мање је познато да има и своју химну и грб (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Prema podacima SPC, Eparhija se pominje i polovinom 17. veka u turskim poreskim knjigama i to u rangu mitropolije. Ne isključuje se ni da je Kruševac imao mitropolita i dva veka ranije, koji je neposredno učestvovao u preseljenju moštiju kralja Milutina iz Gračanice u Sofiju. Danas ima pet namesništva (Kruševačko, Trsteničko, Župsko, Temnićko, Ćićevačko), sa nekim od najlepših primeraka crkvenog neimarstva i moravske arhitekture.

Eparhija je dobila i svoj grb, zastavu i himnu. Na podnožju grba Eparhije kruševačke zlatnožutom ćirilicom je ispisano “ Zemaljasko je za malena carstvo“.

Idejni tvorci simbola ispričali su svojevremeno za „Novosti“ da su želeli da te duhovne oznake mogu lako da se prepoznaju, a da istovremeno predstavljaju suštinske vrednosti Eparhije, srpske prošlosti i vere.

Foto:Eparhija kruševačka

 

- Zastava predstavlja istorijski krstaš barjak iz vremena etičkih kada su „Srbi razmišljali u desetercu“ – predočio je „Novostima“ Dragan Mijajlović, autor eparhijskih simbola, koji su dobili svoj konačan oblik 2012.godine. - Pod tim barjakom je srpska krstonosna vojska predvođena Svetim Knezom Lazarom, okupljena i pošla u boj na Kosovo. Zastava je crvene boje sa belim, širokim pervazom i belim krstom, čiji se krakovi iz središta ka krajevima šire.

U sredini krsta ispisana je brojevima u crnoj boji, godina Kosovske bitke – 1389.

Manje je poznato da je za himnu Eparhije kruševačke izabrana veoma za himnu je izabrano pesničko delo Kralja Nikole „Onam'onamo“, jer govori o ujedinjenju srpstva. I grb svedoči o kontinuitetu nacionalnog postojanja, sa srpskom arhijerejskom mitrom na vrhu i štitom ovenčanim srednjevekovnom carskom krunom i lancem kraljevskog ordena Kneza Lazara. Štit je crvene boje oivičen belim pervazom, sa belim krstom širokim stranica, podobno krstašu barjaku. Ima i godinu kosovske bitke, srpske gusle i arhijerejski žezal sa zmijom i golubom.

Sedište Eparhije kruševačke je pored Crkve Svetog Đorđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)