KIČICOM GOVORI O POREKLU: „Srpski pravoslavni motivi“ umetnice iz Sokobanje na izložbi u Ambasadi Srbije u Vašingtonu

J. ĆOSIN

25. 11. 2023. u 11:01

GRAČANICA, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, ali i Beli anđeo, samo su neki od motiva sa slika Marijane Petrović Petković, iz Sokobanje, koji su nedavno krasili Ambasadu Srbije u Americi.

КИЧИЦОМ ГОВОРИ О ПОРЕКЛУ: „Српски православни мотиви“ уметнице из Сокобање на изложби у Амбасади Србије у Вашингтону

Foto: Privatna arhiva

U okviru ove svoje izložbe nazvane "Srpski pravoslavni motivi" i kroz svoj rad, umetnica prikazuje bogatstvo naše tradicije, kulture i istorije, lepotu najznačajnijih srpskih manastira iz 13. i 14. veka, uglavnom na KiM, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine.

Njihovoj lepoti i duhovnom sjaju, minulih dana divili su se i u njima uživali mnogobrojni posetioci naše ambasade u Vašingtonu.

Foto: Privatna arhiva

Marijana sa ambasadorom Markom Đurićem

- "Srpski pravoslavni motivi" predstavljaju moje traganje za simbolikom religije i duboke tradicije naše zemlje. Likovnim jezikom zapisivala sam svoje poreklo, veru i tradiciju, sa velikim ponosom i željom da se svetinje pamte, jer su večne i neprolazne - kaže Marijana.

ĐURIĆ: OČUVANjE TRADICIJE 

U NAŠOJ ambasadi otvorili smo izložbu čije slike prikazuju lepotu najznačajnijih srpskih manastira iz 13. i 14. veka na Kosovu i Metohiji, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine, uključujući i Dečane, koji je stavljen na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine. Čestitamo umetnici Marijani Petrović Petković, za očuvanje srpske pravoslavne tradicije i kulture na svojim slikama, kao i duhovnog značenja koje ove crkve i manastiri imaju za naš narod - napisao je tokom izložbe ambasador Marko Đurić, na "Instagramu". 

Otkrila nam je i da u vremenima velikih suprotnosti, veličanja moći i protivrečnosti, želi da kroz svaki oslikan detalj uputi poruku mira, ljubavi i neizmerne lepote umetnosti:

- Divno je biti ambasador srpske kulture u ovoj velikoj zemlji i preneti kroz vizuelni izraz duhovnost i tradiciju naše zemlje.

Marijana Petrović Petković radi u osnovnoj školi u Sokobanji, a do sada je izlagala u Švajcarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sloveniji i u američkoj državi Virdžinija. Na predlog Ambasade Srbije u Americi i uz njihovu podršku, "Srpske pravoslavne motive" predstavila je i Vašingtonu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)