KAO GANGSTERI U AMERICI: Prva otmica u Kruševcu dogodila se 1938. - Radmila (17) prvi put došla u grad, pa - nestala

S.BABOVIĆ

28. 10. 2023. u 21:40

PRVA zvanično zabeležena otmica u Kruševcu zabeležena je u zimu 1938. godine, kada je prema pisanju tadašnje štampe, konobar kidnapovao devojku staru 17 godina.

КАО ГАНГСТЕРИ У АМЕРИЦИ: Прва отмица у Крушевцу догодила се 1938. - Радмила (17) први пут дошла у град, па - нестала

Foto:FB U Vremenu starog Krusevca

Drama se dogodila usred bela dana, kada je Božin Vulić, zemljoradnik iz sela Bela Voda kod Kruševca u grad prvi put doveo svoju 17. godišnju ćerku Radmilu i njenu drugaricu Milosiju Vukosavljević. Vulić je imao posla u Sreskom sudu u Kruševcu, a posle je ćerku i drugaricu odveo u obilazak grada.

Za ručak su izabrali hotel "Gledston". Ispostaviće se da je to bila pogrešna odluka. Milan Šundić radio je kao kelner u ovom ugostiteljskom objektu i vrlo brzo se sprijateljio sa domaćinom i devojkama. Predložio je i da im se pridruži u razgledanju varoši, a kao prvu destinaciju ponudio je da pogledaju lokalnu atrakciju u Birčaninovoj ulici: bika sa dve glave i šest nogu.

Devojke su se oduševljeno složile i dok su razgledale neobičnu životinju, Šundić se izvinio zbog navodnih hitnih poslova, koje mora da obavi i najavio da će goste čekati ispred šatora kada završe sa razgledanjem.

Kad su devojke izašle, on ih je sačekao, samo je ovoga puta bio u društvu - objavila je "Pravda" 1938. godine. - Stajali su kraj automobila i čekali na njih. Šundić je sa svojim drugovima odjednom zgrabio Radmilu i ubacio je u automobil.

Ubacivši devojku u automobil, otmičari su dali pun gas kolima i pobegli u nepoznatom pravcu. Kako je izveštavala tadašnja lokalna štampa, "nesrećni otac je dugo trajao za svojom ćerkom, ali nije uspeo da je pronađe". U objavljenom izveštaju ne navodi se mogućnost da je reč o ugovorenom bekstvu devojke, kao ni drugi detalji, koji bi eventualno mogli da rasvetle slučaj. Kao motiv, naznačen je samo podatak da se konobaru "dopala devojka", dok se događaj upoređuje sa "gangsterskim napadima u Americi".

- Sve se to odigralo neobično brzo, tako da se nisam mogao snaći i odbraniti svoje dete - rekao je Vulić.

Poslednja objavljena informacijama o ovom događaju je od 31. marta 1938. godine. Vest, na žalost, ne otkriva mnogo. Konstatuje se da "policija i pored najenergičnije istrage nije otmičarima ušla u trag". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)