NAŠA IVA GOVORI KINESKI BOLJE OD KINEZA: Studentkinja iz Beograda iza sebe ostavila 138 takmičara iz čak 120 država sveta (FOTO)

Branka Borisavljević

24. 10. 2023. u 19:02

NAŠA Iva Ilić, iz Beograda, najbolja je na svetu u poznavanju kineskog jezika, istorije, geografije, kulture i običaja najmnogoljudnije zemlje sveta. Ona je na jezičkoj olimpijadi "Kineski put", iza sebe ostavila 138 takmičara iz čak 120 država sveta.

НАША ИВА ГОВОРИ КИНЕСКИ БОЉЕ ОД КИНЕЗА: Студенткиња из Београда иза себе оставила 138 такмичара из чак 120 држава света (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Nagrada je stipendija koju izabere, ali se još nije odlučila. Iako je četvrta godina studija kineskog jezika na Filološkom fakultetu, smatra da je za uspeh koji je postigla najzaslužnija ona sama.

U razgovoru za "Novosti" Iva otkriva da je kineski jezik počela sama da uči kroz kineske serije i video-snimke na društvenim mrežama pre sedam godina. Kasnije je pohađala kurs Instituta Konfucije, a zatim upisala studije. Takmičenje je trajalo tri nedelje i bilo je, kaže, izuzetno naporno. Prvi korak za odlazak u Kinu bila je pobeda na nacionalnom takmičenju, što je Iva sa lakoćom prošla.

- Odgovarali smo na pitanja iz geografije, istorije, jezika, pisali eseje... - kaže Iva. - U finalu smo imali zadatak da uradimo pozorišnu predstavu. Sve se ticalo Kine, tačnije provincije Đangsu u kojoj živi i najbrojnija etnička grupa u zemlji. Bilo je izuzetno stresno. Daleko od kuće, dugo je trajalo, nemate nikog svog, stalni pritisak takmičenja. Nema spavanja, a moramo da budemo lepi, zbog stalnih snimanja. Bilo je nemoguće pripremiti sve iz materijala koji smo dobili, jer su rokovi bili izuzetno kratki. Bilo je: ili znate ili ne znate.

STO MILIONA GLEDALACA

JEZIČKU olimpijadu organizuju Vlada Kine i Institut Konfucije, a posle tri godine onljan takimičenja zbog pandemije kovida 19, ovogodišnje je bilo uživo. Sve troškove puta, smeštaja, boravka snosili su organizatori. Nacionalna kineska televizija će uskoro početi sa emitovanjem nadmetanja koje ima više od 100 miliona gledalaca po sezoni.

- Bili smo smešteni u najboljim hotelima u tri grada u kojima se održavalo takmičenje, organizacija je bila sjajna - kaže Iva.

Iako je pohađala kurs i trenutno je na završnoj godini studija, Iva veruje da je samouka kada je reč o učenju kineskog jezika. Kaže da se ponaša kao Kineskinja u Srbiji, a to znači da koristi kineski jezik kad god može: na telefonu, računaru, čitajući vesti...

- Oduvek me privlačila kineska kultura, pa je i učenje jezika za mene bilo izazov - kaže nam Iva. - Težak jeste, ali kad nešto zaista želite onda i uspete. Kod njih jedan znak nije slovo, već slog. Jedna reč ima, uglavnom, dva karaktera ili ako je idiom - četiri. U kineskom jeziku ima oko 50.000 karaktera. Znam ih oko 10.000, a dovoljno je od 7.000 do 8.000 za normalnu komunikaciju, čitanje novina i knjiga, praćenje programa.

Naša sagovornica je veoma aktivna na kineskim društvenim mrežama, pravi video-priloge za njihovu verziju "Jutjuba". Za svoje blogove i snimke dobija divne komentare samih Kineza. Tako promoviše Srbiju i našu kulturu. I na takmičenju je Iva, ponosno prošetala u srpskoj narodnoj nošnji. Osim kineskog, Iva se bavi tetoviranjem, a među omiljenim motivima su joj kineski i orijentalni. Bavi se i prevođenjem, ali još nije donela odluku za budućnost.

- Volela bih da pokrenem neki svoj biznis ili da budem neka kulturološka spona između Kine i Srbije pri ambasadi, da budem lice Srbije u Kini - poručuje Iva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave