"NIZAČA" ZAGRLILA CELO SELO: Seme staro oko 300 godina, ne uspeva nigde drugde osim u ovom mestu kod Leskovca

Игор Митић
Igor Mitić

15. 09. 2023. u 08:00

U DONjOJ Lokošnici, kod Leskovca, gotovo svaki domaćin se bavi proizvodnjom najkvalitetnije aleve, tucane i gruvane začinske paprike. Njihovi proizvodi nemaju konkurenciju, jer se prave od autohtone vrste povrća koje uspeva samo na plodnim poljima u okolini ovog mesta. Bilo je pokušaja da se seme lokošničke paprike prenese i u druge krajeve Srbije, ali bezuspešno. Ova paprika, koju zovu "nizača" ili "kozji rog", ne uspeva čak ni u najbližim leskovačkim selima.

НИЗАЧА ЗАГРЛИЛА ЦЕЛО СЕЛО: Семе старо око 300 година, не успева нигде другде осим у овом месту код Лесковца

foto: I.Mitić

- Nosili smo i davali seme i rasad širom Srbije. Ona izađe na stablo, ali ne može da zadrži kvalitetan plod i da poraste. Leskovčani su poznati kao paprikari, ali ni naše komšije u selima u okolini nisu uspele da je održe - pričaju nam meštani Donje Lokošnice ponosni na tradiciju koju čuvaju i prenose s kolena na koleno, vekovima.

To traje najmanje tri stotine godina, a lokošničko "crveno blago" hranilo je i školovalo generacije i generacije bosonogih dečaka i devojčica, pa i onih koji i danas na svojim plećima nose teret svetske slave koje je njihova "nizača" donela mestu u kome žive.

I sada sa streha većine objekata, u gotovo svakom dvorištu vise hiljade venaca "kozjeg roga" od kojeg mlevenjem nastaje začin kakvog na svetu nema. Da bi se dobio kilogram aleve paprike, karakteristične jarke crvene boje, potrebno je oko 20 kilograma sirove

"nizače".

Domaćini je gaje na otvorenom polju. Traži mnogo vode, sunca i naporan rad. Samo jedno domaćinstvo u Donjoj Lokošnici, koje ima zasad od hektar i po "nizače", godišnje proizvede oko dve i po tone aleve paprike.

Tome prethodi nizanje više od 2.000 venaca koji se potom "kupaju" na jesenjem suncu. Svaki od venaca ima od 200 do 250 paprika.

- Ljudi sa iskustvom nižu ih za manje od pet minuta. Krupnije paprike se odvajaju i prodaju u vezicama, od po deset komada, za punjenje. Ostale se, posle prirodnog, dodatno suše u improvizovanim sušarama na drva. Potom ih meljemo i tako usitnjene pakujemo u kese - pričaju nam vredne domaćice ne skidajući pogled sa igle i kanapa na koji se slaže "rog za rogom".

U Donjoj Lokošnici "nizača" se svake godine sadi na oko 125 hektara. Proizvede se oko 60.000 tona sirove paprike od koje se pravi mleveni začin i prodaje na pijacama širom Srbije.

Zbog toga je važno da se proizvođači udružuju i da rade na zaštiti geografskog porekla. Mnogi koji trguju alevom paprikom, radi lakše prodaje, pozivaju se na ovo selo sa juga zemlje. Kvalitet njihovog proizvoda, međutim, ne može da se poredi sa "crvenim lokošničkom blagom".

Za 78 sekundi naniže 50 paprika

POSLEDNjIH 17 godina, svakog septembra, u Donjoj Lokošnici se održavaju "Dani paprike" na kojoj meštani biraju najbolje proizvođače. Posebna atrakcija je takmičenje u brzom nizanju. Ove godine pobedila je Jovana Kostić, koja je 50 paprika, uz pomoć velike igle i jakog konca, nanizala za 78 sekundi. Cela njena porodica se bavi proizvodnjom "kozjeg roga", a ona dnevno naniže između 40 i 50 venaca ove paprike, a ova pobeda nije joj prva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu