ŠTA SE KRILO NA VRHU CRKVE U TRSTENIKU? Pogledajte kako izgleda oslikana kupola koja sija i menja boje (FOTO, VIDEO)

S.BABOVIĆ

26. 05. 2023. u 07:30

CRKVA Svete Trojice u Trsteniku prvi put se oslikava u celini od kraja 19. veka kada je izgrađena, a upravo je završeno oslikavanje kupole od 250 kvadrata.

ШТА СЕ КРИЛО НА ВРХУ ЦРКВЕ У ТРСТЕНИКУ? Погледајте како изгледа осликана купола која сија и мења боје (ФОТО, ВИДЕО)

FOTO: Privatna arhiva

Živopisci Nataša i Jovan radili su na visini od 22 metra blizu tri meseca.

Sveci između prozora kao da menjaju boju pri promeni svetlosti. U određeno doba dana, čini se kao da sijaju.

Skela je demontirana pri vrhu i sada vernici mogu da pogledaju kako izgleda njihov rad, koji će trajati i u naredne tri godine. Planirano je da se oslika više od 1.000 kvadrata zidova ove crkve.

-Ideja je krenula upravo od osnovne karakteristike pravoslavnih hramova u ovom podneblju, a to je Moravska škola - objašnjava za "Novosti" živopisac Jovan Atanasković. -  Tačnije, kamena plastika Moravske škole, po kojima su prepoznatljivi manastiri Ljubostinja, Kalenić, Naupare.

Tako će svaka ikona, svaka slika sveca i bibliografski prikazi biti okruženi oslikanom kamenom plastikom, kao u 3D formi. Odavaće utisak da su u ramovima od kamena. To će ujedno biti prvi primer izvedan na ovaj način i to je samo jedna od jedinstvenosti slikarskog poduhvata u trsteničkoj crkvi.

Atanaskovići u svom radu koriste pigmentne boje u prahu, koje mešaju sa akrilnim vezivom. Slikaju originalno, kao u srednjem veku.

ZVONIK VISOK 33 METRA

CRKVA Svete Trojice jedinstvena je i po izdvojenom zvoniku visine 33 metra. Sat na zvoniku montiran je 1927. godine. Stradao je prilikom NATO bomabrdovanja 1999. godine i sve do 2018. nije radio. Tada je inženjer Nenad Mitrović uspeo da popravi složeni mehanizam i sat je ponovo počeo da kuca.

- Svaka boja mora da se napravi - kaže Atanasković. - Sam način našeg slikanja ne trpi industrijske akrilne boje, jer ne bi mogle da zadovolje taj način prozračnog, glazurnog slikanja. I trajnost pigmenta nema premca.

Kompletno oslikavanje crkve sa oko 130.000 evra plaća nuklearni fizičar u penziji, poreklom Trsteničanin, mr Radenko Stojaković (76). Kako je "Novostima" ispričao na predstavljanju izložbe budućeg izleda unutrašnjoosti hrama, posle više decenija rada u Americi i Kini, vratio se u otadžbinu, gde pomaže crkvu, talentovane učenike i umetnike.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Žestok ruski napad, pogođen aerodrom - Krstareće rakete padale po vazduhoplovnoj bazi (FOTO/VIDEO)