ZNATE LI GDE SE KAŽE - LEP KI BABIN ZUB? U ovom gradu imaju blizu 8.000 neobičnih izraza

S.BABOVIĆ

24. 05. 2023. u 20:00

TRSTENIČANI imaju blizu 8.000 originalnih izraza za poređenje u kojima umesto „kao“, koriste poredbenu sponu - „ki“.

ЗНАТЕ ЛИ ГДЕ СЕ КАЖЕ - ЛЕП КИ БАБИН ЗУБ? У овом граду имају близу 8.000 необичних израза

S.Babović

Popularnom dečijem piscu Milošu Miloševiću – Šiki iz Grabovca kod Trstenika trebalo je gotovo 10 godina da zabeleže sve bisere iz narodnog jezika u kojima kopula „ki“ ima presudnu ulogu. 

- “Kao” ili apostrofirano “k'o” je nazastupljenija kopula u srpskom jeziku, koja se u našem kraju preinačila u “ki” - objašnjava nam Miloš Milošević - Šika. -

I nju možete čuti kako iz usta ljudi bez i jednog dana škole, tako i onih, koji su visokoobrazovani. To je jedna vrsta zaštitnog znaka dijalekta ovog kraja.

Prvi leksikon poređenja trsteničkog kraja pod nazivom "Ki", Milošević je objavio 2010. godine, ali je zbog izuzetnog interesovanja i odziva sunarodnika, kolekcionar počeo da dopunjuje to izdanje. Tako je 2018.godine iz štampe osvanula knjiga, koja u odnosu na prvu ima 3.500 novih poređenja.

- "Voli ga ki svinja rotkve", "vrišti ki da ženi brata", "Go ki svirajka", "Čuva tajnu ki rešeto vodu" - neki su od autentičnih izraza Trsteničana, koji sa „ki“ umeju da ponude iskren kompliment kada kažu „Lep ki Đurđevdan”, ali i da budu ironični, pa primećuju da je neko “Lep ki babin zub”.

Kletve su posebna priča. Evo samo neke od upečatljivih, koji se ne mogu čuti u drugim krajevima Srbije:

-"Daboda (Da Bog da) ostao ki talog u šolje" (bezvredan), "Daboda ti deca bila ki Pikasove slike" (ružna).

"Ki" se može naći na početku poređenja: "Ki da je iz majdana odvaljen" (jako razvijen) ili "Ki da su ga jašile karakondžule" (zbunjen).

Neretko, ironija krasi neke od komparacija: "Mlad ki Starina Novak", "Lep ki vojni otpad", "Dobar ki pod gas-masku", "Voli ga ki robijaš državu", "Trezan ki kupus" isl.

Gotovo da nema situacije, osobe, ličnosti ili nekog stanja, koji se već vekovima ne upoređuju u ovim krajevima, a tako je i danas. Otuda je Milošević pronašao i poređenja gde se spominju žandarmi, Gorbačov, kinder-jaje, surutka, domaće životinje, zanati, poljoprivredne alatke i, naravno, svi članovi familije. Od žene koja može da "zavrti mozak ki ringišpil", do izraza kojim se opisuje neiskrena tuga, jer taj "žali ki zet taštu".

- Kolekciju sam sakupljao dugo, beležio sam izraze na salvetama i fiskalnim računima u kafani, blokčićima, papirićima, zapisivao bih gde god bi ih čuo - svedoči Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća