DUGE SENKE MAJKE DAJANE: Knjiga princa Harija, trenutno najprodavanija na svetu, i pred srpskim čitaocima

M. Kralj

03. 05. 2023. u 17:28

MEMOARI "odbeglog" britanskog princa Harija - "Rezerva", dospeli među Ginisove rekorde kao najprodavanija publicistička knjiga (samo u danu objavljivanja "planulo" je 1,4 miliona primeraka), stigli su i u naše knjižare.

ДУГЕ СЕНКЕ МАЈКЕ ДАЈАНЕ: Књига принца Харија, тренутно најпродаванија на свету, и пред српским читаоцима

Foto AP

I to uoči krunisanja njegovog oca kralja Čarlsa Trećeg, kome će, uprkos svemu što je izneo na ovim stranicama, a i u prethodnim javnim istupima, vojvoda od Saseksa, ipak prisustvovati. Ali, bez supruge Megan, koju veći deo javnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i van njega, krive za razdor među Vindzorima.

- Kada ste član kraljevske porodice, uče vas da uvek držite distancu od ostatka sveta... Distanca je dobra. Garantuje bezbednost i opstanak - tvrdi Hari, u knjizi, a u kojoj ju je upravo porušio.

JA SAM PODRŠKA, PLAN B

RAZLIKA među prinčevima vidljiva je bila već i u podeli dečje sobe, svedoči Hari:

- Vil je dobio veću polovinu sa većim krevetom, pristojnim umivaonikom, ormanom sa ogledalima na vratima i prelepim prozorom koji je gledao na dvorište, fontanu i bronzanu statuu srndaća. Moja polovina sobe bila je manje raskošna. Nikada nisam pitao zašto. Nisam mario. Ali, nije bilo ni potrebe da pitam. Kako je bio dve godine striji od mene, Vili je bio naslednik, a ja rezerva... Ovu stenografiju često su koristili i tata, i mama, i deda. Pa čak i baka. Naslednik i rezerva - nije tu bilo osude, ali nije bilo ni nejasnoća. Ja sam bio senka, podrška, plan B.

Uvodeći čitaoce u razloge zbog kojih je svoj, i živote brata, oca, maćehe, snahe, dede, babe, mnogih dvorana... stavio "na izvolte" globalnoj gladi za senzacijama, Hari već na prvim stranicama otkriva detalje tajnog susreta (posle sahrane vojvode od Edinburga) i svađe sa princem Vilijamom i kraljem Čarlsom, na groblju u Frogmoru. Ljuti zbog njegovog odstupanja od dužnosti i odlasaka sa porodicom u Ameriku, otac i brat, kako piše, tvrdili su da im nije bilo jasno zašto se na to odlučio. Da im ne bi objašnjavao, napisao je - "Rezervu".

- I tako: Tata? Vili? Svete? Izvolite.

Ispovest započinje verovatno najtežim trenutkom u životu, kada mu otac saopštava da je njegova majka, princeza Dajana, stradala u Parizu u saobraćajnoj nesreći. Duga senka, ove tragedije, proteže se kroz mnoge redove autobiografije (kao da nikada taj gubitak neće prihvatiti, jer nigde u knjizi ne kaže da je umrla nego nestala), čiji je fenomen popularnosti, vrlo sličan onom amalgamu kojim je Harijeva majka, magnetično privlačila radoznale oči (na kraju je i stradala pokušavajući da se od njih sakrije).

Foto AP

Koračanje iza majčinog kovčega

Kao i ledi Dajana Spenser, njen drugorođeni, crvenokosi sin (rezerva za prestolonaslednika), neodoljivo je, što otkriva i knjiga - otvoren, duhovit, harizmatičan, osetljiv, ali i tužan (neizbrisiva je slika kako majčinoj sahrani stegnutih pesnica kortača iza kovčega), neshvaćen, pobunjen... Ono što se čita je i ista manipulativna veština kojom koristi naklonost javnosti, porodice, dvora, kada mu to ide u korist, odnosno odbacuje, kada mu ne ide u prilog.

Foto AP

Dirljiva sećanja na princezu Dajanu

Tako u knjizi pozitivno vrednuje porodični slogan: "Nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj", u situacijama, kada je trebalo zataškati njegove mladalačke istupe, od kojih su mediji pravile skandale. A onda priznaje, da je, kako bi zaustavio priču, urednika jednih novina slagao kako ne uzima kokain.

- Naravno... u to vreme jesam koristio kokain - priznaje Hari, u knjizi, koju je kod nas objavio "Vulkan", u prevodu Barnislave Maoduš. - U nečijoj kući u unutrašnjosti u vreme lova, ponudili su mi kokain i ja sam posle toga uzeo poneku crtu. Nije bilo zabavno i nije me naročito usrećilo, kao što se činilo da usrećuje sve oko mene, ali se jesam osećao drugačije, a to je bio glavni cilj. Osećati se drugačije. Bio sam duboko nesreći sedamnaestogodišnjak, voljan da proba gotovo sve što će promeniti status kvo.

Nekoliko poglavlja posvetio je svojoj ljubavi prema Africi, a čitav segment "Glave krvave, ali ne i pognute", svom vojnom angažmanu u Avganistanu (uz dosta kontroverzi, opisuje ga kao borbu protiv talibana). Od njegove iskrenosti najmanje je "stradala" kraljica Elizabeta Druga, iako je priznao kako mu je najtraumatičnije bilo da joj traži dozvolu da se oženi američkom glumicom. Baka mu je čak dopustila i da se oženi neobrijan, u britanskoj uniformi, pa je zbog presedana izbila velika svađa između braće.

TATA, SAMO NE ŽENI KAMILU

PODRŽAVAMO te, rekli smo. Prihvatamo Kamilu, rekli smo, samo te molimo da se ne oženiš njome. Samo budite zajedno tata. Nije odgovorio. Ali ona jeste. Odmah. Kratko nakon prvih sastanaka sa njoom, počela je da igra dugoročnu igru, kampanju koja je za cilj imala brak, a naposletku i krunu. (Uz tatin blagoslov, pretpostavljali smo.) Svuda su počele da se pojavljuju priče, u svim novinama, o njenim privatnim razgovorima sa Vilijem, priče koje su sadržale vrlo precizne pojedinosti, a nijedna od njih nije potekla od Vilija, razume se - piše mlađi sin Čarlsa Trećeg.

Ljubitelje dvorskih spletki posebno će zadovoljiti tvrdnje poput one da "tata i Kamila nisu želeli da Vilijam i Kejt dobiju previše publiciteta", ili njegova verzija "prolivanja suza" zbog haljina za deveruše, i drugih neslaganja dve jetrve...Na momente ovo štivo "sočnije" je i od tabloidnih, a istovremeno u njemu ima i autentične dirljivopsti, samoironije, pa na momente i samospoznaje. I naravno, zaključno poglavlje uz naslov "Kapetan moje duše", koji ne traži nikakav drugi komentar, posvećuje - Megan. A gde će njegov brod odvesti taj kapetan, čitaće se u nekoj drugoj knjizi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri