U SKUPŠTINI BEOGRADA, SUTRA URUČENJE PLAKETA "NOVOSTI" U NAŠOJ TRADICIONALNOJ AKCIJI "NAJPLEMENITIJI PODVIG": Počast humanima i odvažnima

J. Matijević

02. 04. 2024. u 11:56

NA tradicionalnoj svečanosti u Skupštini grada Beograda, "Večernje novosti" će sutra u 12 časova, 61. put, uručiti zlatne i srebrne plakete odvažnim i hrabrim dobitnicima priznanja u našoj tradicionalnoj i po svemu jedinstvenoj akciji "Najplemenitiji podvig godine". Srbija će tako još jednom imati priliku da se pokloni najhumanijima među nama.

У СКУПШТИНИ БЕОГРАДА, СУТРА УРУЧЕЊЕ ПЛАКЕТА НОВОСТИ У НАШОЈ ТРАДИЦИОНАЛНОЈ АКЦИЈИ НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ: Почаст хуманима и одважнима

Foto D. Milovanović

Zlatnu plaketu za pojedinačni podvig primiće Tamara Morović (42), pripadnica elitne jedinice "Kobre" Vojske Srbije. Ona je pokazala neverovatnu hrabrost i nesebičnost kada je, ne oklevajući ni tren, donirala deo jetre u želji da spase život svom kolegi Dušanu Kuskovskom, obolelom od autoimune bolesti.

Foto: Ministarstvo odbrane

Tamara Morović, pripadnica elitne jedinice "Kobre" Vojske Srbije

Članovi žirija, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, ocenili su da Tamarino delo nije samo podvig plemenitosti, već i herojski čin. Ova samohrana majka rizikovala je i svoj život i budućnost, da bi produžila život nekom s kim nije u srodstvu.

PRATITE UŽIVO

SVEČANOST iz Skupštine grada sutra će direktno prenositi TV Pink na svom kanalu Vesti, od 12 časova. Prenos može direktno i da se prati na našem portalu novosti.rs

Priznanje za najplemenitiji kolektivni podvig u 2023. biće uručeno vatrogascima-spasiocima MUP Srbije. Oni su nesebično pomagali unesrećenima u razornom temljotresu koji je 6. februara minule godine pogodio istok Turske. Njih 45 i službeni pas Zigi danima su, gotovo bez odmora, učestvovali u potrazi za preživelima ali i telima nastradalih. Ispod ruševina su otrgli tri života, među njima i sedamnaestogodišnju devojku. Pronašli su i 23 nastradalih, a uspeli su da izvuku tela 14 ljudi. Slike i kadrovi njihovih podvižničkih akcija obišle su svet.

Foto: Privatna arhiva

Vatrogasci-spasioci MUP Srbije

Herojsko delo učinio je i Milan Stevanović (16) iz Velike Moštanice kod Beograda. Junak, a dečak je stradao 6. juna prošle godine, pokušavajući da spase najboljeg druga Stefana Čolovića (16), koji se davio na Adi Ciganliji. Jedini je od sve dece na plaži skočio da mu pomogne. Nažalost, nije uspeo. Nerazdvojni drugovi, zajedno su otišli u smrt. Milanov podvig nagrađen je posthumno Zlatnom plaketom.

Foto: Privatna arhiva

POSTHUMNO Milan Stevanović

Stefan (12) i Miloš (21) Stojanović, iz Gotovuše kod Štrpca na KiM, dobitnici su Zlatne plakete za dečji podvig.

Foto: Grad Prijedor

Stefan Stojanović

Dok su se prošle godine vraćali iz badnjaka, na njih je pucao Azem Kurtaj, pripadnik tzv. Kosovske bezbednosne službe i ranio ih. Samo zato što su Srbi.

Foto: Grad Prijedor

Miloš Stojanović

Stefan i Miloš su hrabro podneli povrede i uprkos hicima ostali na svojim vekovnim ognjištima.

Foto Privatna arhiva

Đaci iz Bogovađe

Sloga učenika izdvojenog odeljenja u Bogovađi OŠ "Mile Dubljević" u Lajkovcu, koji su za samo jedan dan izgradili dom za petoro drugara Mitrovića u Pepeljevcu zadivila je naš žiri. Zato je, izuzetno, ove godine, naš specijalni žiri odlučio da njihov poduhvat koji su ostvarili sa nastavnikom Ivanom Živanovićem nagradi Zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni dečji podvig.

ŽIRIJU PREDSEDAVA BEĆKOVIĆ

SPECIJALNOM žiriju "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig godine" predsedavao je akademik Matija Bećković, a članovi su: direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, modna kreatorka Verica Rakočević, načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, predsednik i vlasnik "Komtrejd" grupacije Veselin Jevrosimović, glumica Rada Đuričin, košarkaš Dejan Tomašević, odgovorni urednik Informativnog programa TV Pink Goran Gmitrić, violinista Stefan Milenković, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, dirigent SO RTS Bojan Suđić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić i direktorka Kompanije "Novosti" Olivera Anđelković.  

Po odluci žirija, srebrne plakete dobili su Jovan Mitrović iz Malog Orašja, Zdravka Rutić i Ljubinko Mlađenović iz Beograda, bratstvo manastira Osovica na Motajici u RS, otac i sinovi Perica, Petar i Aleksandar Batrićević iz Ulcinja, Mumin Jakupi iz Paraćina, Marjan Vasić i Vladimir Stojković iz Niša, Marko Nikolić iz Vranja, Zrenjaninac Željko Stanisavljev, Dragica Gašić iz Đakovice, Srpski centar SPONA iz Skoplja.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U ŠOKU: Ovo su Rusi uradili predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (VIDEO)