DŽEMKO: Preukusan kolač koji se lako pravi
Idealna brza poslastica
Foto Shutterstock
Potrebno je za kolač:
- 100 g šećera
- 60 g šećera u prahu
- 125 ml ulja
- 60-100 g džema od borovnice
- 90 g oštrog brašna
- 90 g glatkog brašna
- kašičica praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- kašičica vanilin šećera
- 45 g kakaoa
- 200 ml jogurta
- 40 ml mleka
Za glazuru:
- 25 g maslaca
- 50 g čokolade
- 3 kašike slatke pavlake
Sjedinite obe vrste šećera, ulje i džem. U drugoj činiji pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U smesu od brašna umešajte smesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste prethodno sjedinili sa mlekom.
Sve dobro promešajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (dimenzija 26×12 cm). Kolač pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i slatku pavlaku, pa ovom glazurom prelijte kolač, dok je još vruć.
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)