STARI RECEPTI ZA JELA OD KOPRIVE: Savršeno zdravi obroci
Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.
Foto: Shutterstock
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Doručak od koprive
Sastojci:
- Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate);
- 1 glavica crnog luka,
- 1 kašika masti,
- 5 komada jaja,
- malo mleka,
- malo kajmaka
Priprema:
Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).
U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.
Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.
Sve posolite i poslužite za doručak.
Juneća kapama od koprive
Sastojci:
- 1 kašika masti,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 čena belog luka,
- 300g koprive,
- 200 grama spanaća,
- 500 grama junetine isečene na kockice,
- malo soli,
- malo brašna,
- malo bibera
Priprema:
Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.
Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.
Proja sa koprivom
Sastojci:
- 3 jaja,
- 100 g pavlake,
- 1 kašika kajmaka,
- 1 kašika masti ili maslaca,
- 500 grama mlade koprive,
- 100 sitnog sira, malo jogurta,
- 100 grama belog brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- malo soli i 400 g projanog brašna.
Priprema:
Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.
Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.
Foto: Shutterstock
(trpeza)
Preporučujemo
PATLIDžAN SALATA SA SVETE GORE: Poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje
05. 03. 2025. u 13:30Jovana Vasić
POSNA SUPA OD SPANAĆA SA ORASIMA: Recept iz Hilandarskog kuvara
05. 03. 2025. u 11:00Jovana Vasić
POHOVANI CELER: Sve popularniji recept, koji je zaslužio da bude deo vaše trpeze
01. 03. 2025. u 11:00Jovana Vasić
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)