RUSI GRADE ATOMSKE CENTRALE U KINI: Nastavak dobrih odnosa Moskve i Pekinga kroz zajednički rad na reaktorima

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

20. 05. 2021. u 06:23

PREDSEDNICI Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping dali su komandu preko video-veze da počnu radovi sedmog i osmog reaktora na Tjanvanskoj atomskoj centrali, kao i trećeg i četvrtrog reaktora na atomskoj centrali Sjudapu.

РУСИ ГРАДЕ АТОМСКЕ ЦЕНТРАЛЕ У КИНИ: Наставак добрих односа Москве и Пекинга кроз заједнички рад на реакторима

Foto: AP

Putin i Si ocenjuju da je gradnja atomskih elektrana dokaz odlične saradnje dveju susednih zemalja i da su rusko-kineski odnosi na najvišem nivou do sada. Sve je to posebno važno u trenutnoj situaciji kada američko rukovodstvo pokušava da raznim sankcijama "disciplinuje" Moskvu i Peking i tako zaustavi njihov razvoj.

- Rusko-kineska saradnja je deo strateškog partnerstva koje ima prijateljski i obostrano korisni karakter. Uskoro će Rusija i Kina obeležiti 20 godina Dogovora o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji - kazao je ruski lider. - Planira se da ti novi reaktori budu pušteni u rad 2026. i 2028. godine.

Putin je posebno istakao da moćni reaktori odgovaraju svim zahtevima bezbednosti, kao i ekološkim standardima. On je podsetio da je Tjanvanska atomska centrala napravljena u saradnji sa Rusijom i njeni reaktori koje je napravio "Rosatom" su u eksploataciji od 2007. godine. Osim na gradnji elektrana zajednički se pravi i eksperimentalni reaktor sa brzim neutronima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri