RAZLOG ZA MASAKR U ŠKOLI SAKRIVEN JE U KOMPJUTERU? Dvoje dece još uvek u kritičnom stanju posle krvoprolića u Kazanju

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

12. 05. 2021. u 22:35

LEKARI dečje kliničke bolnice u Kazanju, gde su dovezeni nastradali posle masakra u školi broj 175, bore se za život dvoje dece koja su životno ugrožena, dok je šestoro učenika u teškom stanju.

РАЗЛОГ ЗА МАСАКР У ШКОЛИ САКРИВЕН ЈЕ У КОМПЈУТЕРУ? Двоје деце још увек у критичном стању после крвопролића у Казању

Foto Tanjug

Od ukupno 18 dece koja su povređena u školi u Kazanju, osmoro ih je ranjeno iz vatrenog oružja, a ostali su nastradali od polomljog stakla ili prilikom evakuacije iz školske zgrade, izjavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.

U Tatarstanu je danas bio dan žalosti za poginulima u školi. U utorak je nesuđeni programer Iljnaz Galjavijev (19) ubio najpre mladu nastavnicu engleskog jezika Elviru Ignatjevu, koja je izašla na hodnik kad je čula pucnjavu, a zatim i učiteljicu nižih razreda Veneru Ajzatovu.

Potom je pucao na đake u razredu i ubio je sedmoro dece - četiri dečaka i tri devojčice, učenike osmog razreda.

JEDNA "OBIČNA" PORODICA

Foto Privatna arhiva

UBICA Iljnaz Galjavijev (na slici kao srednjoškolac) nije bio osuđivan i nema ga na spisku sumnjivih osoba, baš kao ni članova njegove porodice. Njihovi susedi tvrde da je to bila vrlo mirna familija. Stariji Iljnazov brat Insaf studirao je ekonomiju. Otac Renat radi kao vozač, a majka u banci. Porodica je slavila tradicionalne muslimanske praznike, ali nisu bili nikakvi fanatici.

Broj poginulih bio bi još veći da dežurni na ulazu u školu nije pritisnuo alarm i tako upozorio policiju.

Majka ubice iz Kazanja Nailja Galjavijeva bila je protiv toga da on kupi lovačku pušku, ali je njegov odgovor bio da želi da ide u lov. Iljnazov otac tvrdi da on nije znao za planove svoga sina. Kaže da se na Iljnaza nisu žalili ni u školi a ni komšije.

Rektorka univerziteta "Tisbi" gde je Galjavijev studirao tvrdi da je on bio učtiv, da nije bio konfliktan i da su ga samo interesovali kompjuteri. Otuda sada istražitelji veruju da će u njemu pronaći razlog za ono što je uradio. Otkriveno je da je 6. maja napisao da je Bog i da su drugi njegovi robovi koji ga moraju slušati, a dan kasnije da će ubiti "veći broj biološkog smeća".

Kako je došao u stanje da za sebe tvrdi da je Bog pokušaće od Iljnaza da saznaju psihijatri.

Interesantno je da je lekarka, psihijatar, koja mu je dala potvrdu da je zdrav da bi mogao da kupi lovačku pušku nije primetila bilo kakve zdravstvene probleme kod Iljnaza.

Sprečena tri napada

RUSKA policija je od početka ove godine sprečila tri napada na škole. U Sočiju su 24. marta zadržali jednog učenika liceja koji je preko drušvenih mreža pretio da će poubijati đake u svom razredu. U njegovom stanu su pronašli eksploziv.

Pre dve nedelje je zadržan 16-godišnji učenik iz Penze. On je tvrdio da mrzi nastavnike i đake u svom razredu. Planirao je da na njih puca iz lovačke puške.

U januaru su zadržana dvojica maloletnika koja su planirala terorističku akciju u jednoj školi u Podmoskovlju.

Nije to primetila ni vojna medicinska komisija koja je na prvom njegovom pregledu za vojsku zaključila da je jedini problem kratkovidost. Ovog leta Iljnaz je trebalo da ide na služenje vojnog roka i u martu je bilo predviđeno da se opet javi komisiji, ali se nije pojavio.

Za vreme prvog saslušanja Iljnaz se tresao i brzo govorio, pa su policajci posumnjali da je bio pod dejstvom narkotika.

Posle masakara u školskim ustanovama mnogi u Rusiji smatraju da se oružje kupuje lako i bez provere. Lovačka puška "hatsan" model "eskort" koje je koristio ubica iz Kazanja košta oko 450 evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri