KURC APELUJE NA EMA: Ubrzajte sa donošenjem odluka u vezi sa ruskom vakcinom!

Novosti onlajn

05. 05. 2021. u 12:53

EVROPSKA agencija za lekove (EMA) trebalo bi da ubrza proces donošenja odluke po pitanju registracije ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i drugih tema - rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

КУРЦ АПЕЛУЈЕ НА ЕМА: Убрзајте са доношењем одлука у вези са руском вакцином!

Ruska vakcina

Govoreći o isporukama vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koje su najavljene u aprilu, Kurc je rekao novinarima da je Austrija odlučila da upotrebljava rusku vakcinu tek nakon što je registruje evropski regulator.

- S tim u vezi, pošto nema registracije EMA, nema ni isporuka. Ni Rusija nije zainteresovana za to da kod nas stoje neupotrebljene doze vakcine za kojima čeznu u drugim mestima, a ni nama to neće biti od koristi ako doze vakcine budu isporučene, a mi ih ne budemo koristili - objasnio je austrijski kancelar.

Kurc je obratio pažnju na poslednjih pola godine, istakavši da je Evropskoj agenciji za lekove trebalo „veoma, veoma mnogo vremena za donošenje mnogih odluka“, i to se ne tiče samo ruske vakcine.

- Što pre budu donosili te odluke, mislim da je to bolje. Ta tema se neće završiti, to se tiče vakcinacije mladih, vakcinacije u budućnosti ukoliko se pojave mutacije virusa. Ovde će, naravno, pomoći brze odluke - dodao je Kurc.

Ranije je saopšteno da se koaliciona vlada Austrije, koju čine Austrijska narodna partija i „Zeleni“, usaglasila oko kupovine milion doza ruske vakcine protiv virusa korona. Ona će početi da se koristi za vakcinaciju čim Evropska agencija za lekove da odobrenje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)